Kratki videoposnetki: Triki za uspeh

Kratki videoposnetki so zavzeli socialna omrežja

Kratki videoposnetki so oblika zapisa, ki je v zadnjem letu prevzela socialna omrežja:  TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts. Dolgo so obstajale špekulacije, da se bo to zgodilo – zdaj pa se tudi je. Tekstovne in slikovne objave se zaenkrat še držijo, a so zmeraj bolj v manjšini in slabše performirajo. 

Kratki videoposnetki so tudi bolj deljeni kot slikovne in tekstovne objave – to pomeni, da imajo s tvojo objavo v obliki videoposnetka sledilci več interakcij. To vpliva na algoritem, ki bo posnetek zagrabil in ga prikazal velikemu številu ljudi. Povišaš si možnosti za viralnost in povečaš prepoznavnost svojega podjetja. 

Kratki posnetki tudi odločilno vplivajo na konverzijo kupcev. To pomeni, da bistveno vplivajo na odločitev, ali bo nekdo kupil vaš izdelek  ali ga ne bo. Če imaš podjetje, ki želi postaviti svoj TikTok profil, imam zate članek: Tik Tok za podjetja.

Dekle s kamero snema kratke videoposnetke za objavo na socialnih omrežjih.

Nekatera podjetja so se prilagodila, veliko jih zamuja svojo priložnost

Snemanje kratkih videoposnetkov je zahtevno in za marsikoga strašljivo opravilo. Navadili smo se posneti kakšno fotografijo, jo predelati s filtri in klikniti gumb “objavi”. Pri posnetkih se zatakne: kaj naj posnamem, kako izgledam, kaj naj povem? Se bodo ljudje smejali, zgražali, bom “cringe”?

Veliko podjetij se je snemanje rešilo z zamahom z roko in mislijo: “pa saj to je samo za mlade – naših strank takšni heci ne zanimajo”. In to je napaka, ki podjetja stane prepoznavnosti, zvestih strank in na koncu: dobička. 

Izpostavljamo:

Izogibanje neprijetnemu še nikoli ni prineslo uspeha. Video vsebine so postale ključen del marketinških strategij in poti nazaj več ni. 

“Rast družbenih medijev povzroča, da je človeška pozornost vedno krajša /…/ Zato vam bo izkoriščanje moči kratke vsebine dalo prednost pred konkurenco in pomagalo angažirati vašo ciljno občinstvo.” Sanders 

Nekdo v roki drži telefon in si na Instagramu ogleduje kratke videoposnetke.

Smernice za kratke videoposnetke

Dolžina kratkih videoposnetkov

Če vam snemanje ne diši, naj vas potolažim: videi morajo biti kratki. To pomeni največ 60 sekund, zaželeno pa je še manj. Držite se lahko dolžine 30 sekund. To pomeni, da lahko iz 5 minutnega videa pripravite kar 10 kratkih videoposnetkov za objavo. 

(Ne)inovativnost

Pri oblikovanju kakršnihkoli vsebin se nam ponavadi zatakne pri kreativnost. Imaš tudi ti ta problem? Ne skrbi. TikTok ne nagradi inovativnosti. Statistika kaže, da trendovska vsebina doseže največjo angažiranost. To pomeni, da je potrebno poiskati trende iz tvoje niše in jih poustvariti. Poišči kratke videoposnetke iz tvoje panoge, ki so dosegli viralnost. Zdaj pa jih poustvari na način, da jim dodaš karakter tvojega podjetja.

Obraz tvoje znamke

Če ne želiš, ne rabiš pokazati svojega obraza. Poiskati moraš nekoga, ki bo reprezentral tvoje podjetje. Nekoga, ki bo most med vašimi vrednotami ter zanimanjem občinstva. Koga bi želeli gledati uporabniki TikToka? In koga vidite v vlogi “pričevalca” o vašem podjetju? Ko najdeš presek teh dveh množic, najdeš obraz svojega podjetja. In ne, to ne rabijo biti uveljavljeni influencerji. Kratki videoposnetki morajo biti pristni – razmisli o svojih zaposlenih, poišči mikroinfluenerje ali nadobudne mlade, ki čakajo na priložnost, da začnejo s kreiranjem vsebin. Ko bo profil vzpostavljen in prodaja drastično povišana – takrat začni vlagat v velike influencerje. 

Oglaševanje

Pomisli na povprečen oglas, ki ga vidiš: običajno traja od šest do 60 sekund. Prav tako je povprečna dolžina kratkega videoposnetka. Zaradi tega lahko blagovne znamke izkoristijo platforme za kratke videoposnetke, da organsko promovirajo svoje izdelke.

Vendar pozor: Ljudje gledamo kratke videoposnetke, da se odklopimo, sprostimo. Zato tvoja vsebina ne sme biti direktno prodajna. Tako si ne bo nihče ogledal celotnega posnetka, pa tudi prodaja se ne bo povišala. 

Teme kratkih videoposnetkov

 1. Ljudje vašega podjetja

Tvoje podjetje so tvoji zaposleni – zato jih pokaži svetu. Sive korporacije današnjem svetu nosijo negativni predznak. S prikazovanje svojih zaposlenih je začel celo McDonalds. Zato tudi vi pokažite, kdo ustvarja vaš biznis. 

 1. Izobraževalne vsebine

YouTube Short, TikTok in Instagram Reels – vse tri oblike so izredno primerne za izobraževalne vsebine. Nauči gledalce nekaj uporabnega. Tako bodo gotovo stisnili follow za več podobnih vsebin, ob tem pa bodo tvoje podjetje povezali s strokovnostjo. Če bo video dobro zapeljan, bo tiste ki se šele odločajo o nakupu, spremenil v kupce. 

 1. Trendi

Razišči, kaj je trenutno popularno. Uporabi viralno glasbo in posnemaj viralne video vsebine, ki se skladajo s podobo tvojega podjetja. 

Izpostavljamo:

Pazi na to, da ima vsako omrežje svoje trende. Če te npr. najbolj zanima uspeh na YouTubu, razišči trende, ki se dogajajo tam. Pobrskaš lahko tudi po članku Ogledi na Youtube.

 1. Kreativnost

Nekaj kreativnost pa vendarle dodaj. Naj ne bo vse goli copy-paste. Videi naj zrcali karakter tvojega podjetja – po njem naj si ga tudi zapomnijo. 

Trenutno se trendi in cilji tržnikov hitro spreminjajo. Vendar pa je jasno eno: kratki video posnetki so še kako pomembni za uspešno trženje.

Zato je ključnega pomena, da blagovne znamke razmislijo o svoji strategiji za kratke video posnetke in se prilagodijo spremembam v vedno spreminjajočem se svetu družbenih medijev. S pravilnim pristopom lahko kratki video posnetki postanejo ključen del tvojega marketinškega načrta. 

Ključno je, da kot podjetje ostanete ažurni glede najnovejših trendov in najboljših praks. Priporočam, da redno spremljaš novice in se učiš od drugih uspešnih blagovnih znamk iz tvoje niše. S pravilno strategijo lahko dosežeš odlične rezultate.

5. Predstavitev izdelkov

Postavite vaše izdelke/storitve v center. Spletite zgodbo okoli njih, pokažite zadovoljne uporabnike in kvalitete, ki jih nudi. Bodite pristni in ustvarite serijo posnetkov, ki bo v gledalcih zbudila željo, da jih takoj kupijo. Če te zanima, kako pospešiti prodajo pred koncem leta po pokukaj v članek 10 skrivnosti za pospeševanje prodaje.

@bostjan.vidmar

Kaj prinesejo kratki videoposnetki podjetju?

 1. Povečanje prihodkov in prodaje
 2. Prepozavnost blagovne znamke
 3. Predstavitev izdelkov
 4. Grajenje kredibilnosti
 5. Stik s strankami in zvestoba

Montaža kratkih videoposnetkov

Preden se prestrašiš naj ti povem – urejanje posnetkov še nikoli ni bilo lažje.

Razišči možnosti, ki jih ponujajo aplikacije za objavljanje. Urejaj direktno v TikToku, Instagramu ali na YouTubu. NAMIG: Aplikacije to zaznajo in te lahko dodatno nagradijo s tem, da bo tvoj posnetek večkrat prikazan.

Obstaja pa tudi cel kup plačljivih aplikacij, ki ne stanejo veliko in niso zahtevne za uporabo.

Sam uporabljam aplikaciji: InShot in Veed.io.

.
InShot je odličen za:
 • rezanje in združevanje delov posnetkov,
 • dodajanje zvočnih efektov,
 • dodajanje Gifov in stickerjev,
 • izbiro filtrov,
 • združevanje različnih posnetkov.

Aplikacija, ki samostojno generira slovenske podnapise.

VEED.IO

Nadgradnja

 • Snemanje v živo

Posnetki ne rabijo biti posneti v naprej in profesionalno “editani”. Lahko le vzameš telefon, se priklopiš v živo in podaš svoje sporočilo. To lahko deluje tako informativno – gledalcem sporočiš kakšno novost, izredno novico, ali jim pokažeš, kaj trenutno počneš. Lahko pa na ta način prikažeš iskreno interakcijo s sogovorniki. Postavi vprašanja zaposlenim, zadovoljnim strankam, poslovnim partnerjem – deli realen pogovor v realnem času.

 • Animacije

Ni nujno, da pokažeš svoj obraz. Lahko uporabiš animacije ali AI govorca. Poigraj se s tehnologijo.

 • Snemanje zaslona

Za prikaz zahtevnejših podatkov pripravi prezentacije in jih posnami. Deli svojo predstavitev z gledalci – tako bodo lažje spremljali tvoj govor.

Povzeto po: Bretous M. (27. 9. 2023). 6 Short-Form Video Trends https://blog.hubspot.com/marketing/short-form-video-trends


Želiš več polnovrednih informacij?

Pobrskaj po mojem TikTok profilu @bostjan.vidmar

Izpostavljamo: