Krožijo lažni maili “od Meta Businessa”

Pozor, zaščiti se pred napadalci”

V današnjem digitalnem svetu, kjer so družabna omrežja postala osrednji del našega vsakdanjika, postaja varnost na spletu vse bolj pomembna. Nedavno sem se skoraj ujel v past spletnih prevar, ko sem prejel elektronsko sporočilo, ki me je opozarjalo, da so bili moji oglasi v Meta Businessu označeni kot neprimerni. Ta izkušnja me je spodbudila k raziskovanju in opozarjanju drugih na nevarnost, ki preži na nas v obliki lažnih elektronskih sporočil.

Pomembno je poudariti, da so takšna lažna sporočila skrbno oblikovana, da izgledajo verodostojno in prepričajo nič hudega sluteče uporabnike, da sledijo njihovim navodilom. V mojem primeru je sporočilo trdilo, da so bili moji oglasi na Meta Businessu blokirani zaradi neprimernih vsebin. Vendar je bila resnica povsem drugačna.

To lažno sporočilo je dober primer, kako prevaranti uporabljajo zvijačne metode, da pridobijo osebne podatke ali celo finančne informacije. Zato želim v tem članku opozoriti in izobraziti bralce o tem, kako prepoznati takšne prevare in se zaščititi pred potencialnimi napadi.

Najprej, ne glede na to, kako prepričljivo je sporočilo, NIKOLI ne klikajte na povezave ali gumbe v takšnih e-poštah. V nadaljevanju bom podrobneje opisal, kako izgleda takšen lažni mail in kako lahko preverite njegovo avtentičnost.”

LAŽNI MAIL izgleda takole:

Izpostavljamo:

Pošiljatelj se predstavlja kot Meta Business in pred odprtjem maila zadeva izgleda takole:

Kako preverite, ali gre za prevaro? Tako izgleda e-poštni naslov prevarantov:

Seveda se lahko zgodi, da vam bo kdaj resnično pisal pošiljatelj Meta Business. Prepričate se lahko, da ne gre za prevaro tako, da preverite e-poštni naslov pošiljatelja. Tako izgleda resnična pošta od Meta Businessa:

Bodite previdni. V kolikor prejmete kakšen sumljiv mail, ga lahko pošljete v pregled v Facebook skupino Od ideje do zaslužka.

Skupaj bomo ocenili verodostojnost maila in hkrati pred prevarami zaščitili tudi ostale člane skupine. 


Meta vam nikoli ne pošilja zasebnih sporočil!

Veliko zlorab se dogaja tudi preko zasebnih sporočil. Zapomnite si: Meta z vami nikoli ne komunicira v zasebnih sporočilih. Tudi to je virus, zato NIKAKOR ne klikajte na povezave.

.

Primer lažnega zasebnega sporočila:

Ko zaključujemo naš pogled na različne primere in taktike, ki jih prevaranti uporabljajo za vdor v Facebook račune, je pomembno, da se ozremo nazaj in razmislimo o pomenu ustrezne digitalne higiene in varnosti. Vdori v Facebook in podobne prevare so vedno bolj sofisticirani, zato je ključnega pomena, da smo kot uporabniki vedno korak pred njimi.

Zaščitite svoj račun z močnim, edinstvenim geslom, aktivirajte dvofaktorsko avtentikacijo in bodite vedno skeptični do nenavadnih sporočil ali zahtev. Vedno preverite verodostojnost sporočil, še posebej tistih, ki zahtevajo vaše osebne ali finančne podatke. Vaša previdnost in zavest o možnih grožnjah sta vaša najboljša obramba proti vdoru v Facebook in podobnim spletnim goljufijam.

S tem znanjem in previdnostjo lahko zagotovimo, da naše izkušnje na spletu ostanejo varne in prijetne. Ne dovolite, da bi vas lažne obljube in zvijače prevarantov odvrnile od uživanja v digitalnem svetu, temveč se opremite z znanjem in orodji za zaščito vašega digitalnega življenja


Želiš več polnovrednih informacij?

Pobrskaj po mojem TikTok profilu @bostjan.vidmar
Izpostavljamo: