Instagram: 7 trikov za uspeh

Instagram za prepoznavnost in prodajo

Instagram, socialno omrežje, kjer vsak dan nastanejo milijoni objav. Izstopati je zelo težko. Vendar pa obstajajo preizkušene strategije, ki vam lahko pomagajo povečati vašo prepoznavnost, angažiranost in sledilce. Tukaj je sedem trikov, ki vam bodo pomagali doseči uspeh na Instagramu.

Instagram: ženska doseže uspeh. Sedi pred računalnikom in ima roke v zrak.

1. Vizualno privlačne objave za Instagram

Instagram je postal ključno orodje za pripovedovanje zgodb in povezovanje z občinstvom, zato je moč privlačne vizualne vsebine neizpodbitna. Kot vrhunski grafični oblikovalec, ki oblikuje z orodjem Canva, razumem, kako kritično je ustvarjanje vizualno privlačnih objav za uspeh na tej platformi. V tem članku bom raziskal pomembnost vizualnega užitka, delil oblikovalske trike za pridobivanje pozornosti, predstavil Canvo in njene prednosti.

Kaj je Canva?

Canva je spletno orodje za grafično oblikovanje, ki omogoča enostavno ustvarjanje privlačnih vizualnih vsebin. Z intuitivnim vmesnikom in obsežno knjižnico predlog, slik, pisav in oblikovalskih elementov Canva demokratizira proces oblikovanja, omogoča tako začetnikom kot izkušenim oblikovalcem, da ustvarijo osupljive objave za Instagram.

Pomembnost vizualnega užitka na Instagramu

Vizualni užitek ni le estetska kategorija; je ključni element, ki uporabnike Instagrama spodbuja k interakciji z vašo vsebino. Privlačne slike in videi lahko pripovedujejo zgodbe, prenašajo čustva in ustvarjajo nepozabne vtise, ki krepijo znamčno identiteto in gradnjo skupnosti. Vizualno privlačne objave ne samo pritegnejo pozornost, ampak tudi spodbujajo sledilce k deljenju vaše vsebine, kar širi vaš doseg in povečuje prepoznavnost znamke.

Več o tečaju CANVA: https://viralen.si/tecaj-canva/

Instagram: Kako pridobiti pozornost?

Uporabite moč barv

Barve igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju vizualno privlačnih objav. Izberite barvno paleto, ki odraža vašo znamko in čustva, ki jih želite prenesti. Uporaba kontrastnih barv lahko pomaga, da vaša sporočila izstopajo, medtem ko lahko uporaba komplementarnih barv ustvari harmonijo in vizualno kohezijo.

Izpostavljamo:

Skoči na članek:

Pomen barv v marketingu

Igrajte se s tipografijo

Tipografija je še eno močno orodje v arzenalu oblikovalca. Različne pisave lahko pripovedujejo različne zgodbe. Eksperimentiranje z velikostjo, težo in postavitvijo besedila lahko vašim objavam doda dinamiko in poudarek.

Uporabite visokokakovostne slike in videe

Visokokakovostne slike in videi so temelj vsake uspešne Instagram objave. Uporabite jasne, svetle in ostre slike, ki pritegnejo oko in ustvarjajo profesionalen vtis.

Prednosti oblikovanja s Canvo

Dostopnost

Canva je dostopna preko spleta, kar pomeni, da lahko do svojih projektov dostopate od koder koli in kadarkoli.

Enostavnost uporabe

Z drag-and-drop vmesnikom Canva omogoča hitro in učinkovito oblikovanje, brez potrebe po naprednem znanju grafičnih programov.

Tukaj najdeš CANVA Vodič za začetnike

Obsežna knjižnica virov za Instagram

Od predlog do ikon, Canva ponuja vse, kar potrebujete za ustvarjanje edinstvenih in privlačnih objav.

V svetu, kjer vizualna vsebina kraljuje, je ključnega pomena, da so vaše objave na Instagramu estetsko privlačne, profesionalno oblikovane in usklajene z vašo znamčno identiteto. Z uporabo orodij, kot je Canva, in upoštevanjem oblikovalskih najboljših praks lahko povečate angažiranost, izboljšate prepoznavnost znamke in gradite močnejšo povezavo s svojim občinstvom. Vlaganje časa in truda v izobraževanje in prilagajanje trendom v oblikovanju je naložba v uspeh vaše znamke na Instagramu.

Instagram infografika, ki vsebuje seznam vsega, kar ne znamo v Canvi, na konu pa misel: Spremeni to v "Jaz obvladam"!

2. Instagram in interaktivni storyji

Instagram Storyji so postali ena izmed najbolj priljubljenih funkcij na platformi, ki uporabnikom omogoča deljenje trenutkov iz svojega vsakdanjika, ki izginejo po 24 urah. Da bi naredili te zgodbe bolj angažirane in interaktivne, je Instagram uvedel več interaktivnih funkcij. Te funkcije ne samo da omogočajo boljšo interakcijo med uporabniki in njihovimi sledilci, ampak tudi zagotavljajo dragocene povratne informacije in vpoglede. V tem članku bomo razložili ključne interaktivne funkcije Instagram Storyjev: odštevanje (countdown), ankete (poll), vprašanja (question), dodaj svoje (add yours) in kviz (quiz).

Odštevanje (Countdown) – Instagram

Funkcija odštevanja omogoča uporabnikom, da ustvarijo odštevalnik za posebne dogodke, kot so rojstni dnevi, izdaje izdelkov ali prihajajoči dogodki. Ko dodate odštevalnik v svojo zgodbo, lahko sledilci dodajo opomnik v svoj koledar ali delijo odštevalnik v svoji zgodbi, kar povečuje doseg in vznemirjenje okoli vašega dogodka.

Ankete (Poll)- Instagram

Ankete so preprost način za pridobivanje mnenj vaših sledilcev. Z njimi lahko postavite vprašanje in ponudite dve možnosti kot odgovor. To je odličen način za spodbujanje interakcije in pridobivanje neposrednih povratnih informacij o kateri koli temi, od preferenc izdelkov do odločitev o vsebini.

Izpostavljamo:

Vprašanja (Question)- Instagram

Funkcija vprašanj omogoča sledilcem, da postavijo vprašanja ali delijo svoje misli na temo, ki jo izberete. To je odlična priložnost za AMA (Ask Me Anything) seje, kjer lahko odgovarjate na vprašanja sledilcev v realnem času, kar povečuje občutek skupnosti in povezanosti.

Dodaj svoje (Add Yours)- Instagram

“Dodaj svoje” je relativno nova funkcija, ki omogoča uporabnikom, da ustvarijo verigo zgodbe, kjer lahko sledilci dodajo svoje slike ali videe na določeno temo. Ko nekdo dodaja svojo zgodbo, se prikaže tudi originalna zgodba, kar omogoča originalnemu ustvarjalcu, da vidi, kako so drugi odgovorili na njihov poziv.

Kviz (Quiz)- Instagram

Kviz je zabaven način za testiranje znanja vaših sledilcev ali za deljenje zanimivih dejstev. Lahko postavite vprašanje z več izbirami in določite pravilen odgovor. Ko sledilci odgovorijo, takoj vidijo, ali so odgovorili pravilno, kar dodaja element igre in učenja v vaše zgodbe.

Instagram logotip

Vpliv interakcij na Instagram algoritem

Poleg tega, da interaktivne funkcije Instagram Storyjev omogočajo boljšo povezanost in angažiranost s sledilci, imajo tudi pomemben vpliv na to, kako Instagramov algoritem obravnava vaše vsebine. Instagram ima rad, ko uporabniki medsebojno interagirajo, saj to kaže na visoko stopnjo angažiranosti in zanimanja za vaše vsebine. Ko vaši sledilci uporabljajo funkcije, kot so ankete, vprašanja ali kvizi, in ko se odzivajo na vaše zgodbe, Instagram to interpretira kot signal, da je vaša vsebina privlačna in relevantna.

Posledično algoritem nagradi vaše objave in zgodbe z večjo vidnostjo, kar pomeni, da se bodo vaše vsebine pokazale večjemu številu ljudi, tudi tistim, ki vam morda še ne sledijo. To ne samo povečuje vaš doseg in potencial za pridobivanje novih sledilcev, ampak tudi krepi vašo skupnost z zagotavljanjem, da vaše vsebine vidijo tisti, ki so najbolj angažirani.

Zato je ključnega pomena, da v svoje Instagram strategije vključite interaktivne elemente in spodbujate sledilce k aktivni udeležbi. Ne samo, da boste s tem izboljšali svojo povezanost s trenutnimi sledilci, ampak boste tudi izboljšali svoje možnosti za širšo prepoznavnost na platformi. V svetu Instagrama, kjer konkurenca za pozornost nikoli ne počiva, lahko prav interakcija sledilcev predstavlja ključ do vašega uspeha.

Aplikacija Instagram na telefonu.

3. Preklopi na profesionalen profil 

Da preklopiva na profesionalen profil , moraš že imeti ustvarjen oseben profil. 

Zdaj ga bova nastavila A  na “profesionalen” in ne “oseben” profil. 

Ampak najprej poglejmo, kakšna je sploh razlika …

Tukaj imamo primerjavo osebnega in profesionalnega profila. 

Primerjava osebnega in profesionalnega profila na Instagramu

Na prvi pogled je razlika že v dodatnih informacijah, ki jih nudi profesionalni profil: ima podatek o tipu dejavnosti, točen naslov in možnost direktnega kontakta.

Profesionalni profil nam nudi večji vpogled v analitiko, v zgodbe lahko dodajamo spletne povezave na druge strani, objave lahko načrtujemo v naprej ter označimo lahko produkte na slikah.

Poslovni profili so profesionalni in ljudje jim bolj zaupajo. Hkrati pa bodo prej dobili ključne informacije o vašem podjetju ter vas lažje kontaktirali.

Navodila za preklop na profesionalen račun:

  1. Pojdite na svoj profil in kliknite na tri vodoravne črte v desnem zgornjem kotu profila.
  2. Izberite možnost “Settings and privacy” 
  3. Podrsajte navzdol, dokler ne zagledate možnosti “Account type and tools”
  4. Nato kliknite na “Switch to professional account”.

V kolikor imaš možnost preklopa na “personal account” ne klikaj ničesar, saj je tvoj profil že pravilno nastavljen na profesionalni način.

Tako, tvoj račun je nastavljen na profesionalen profil.

NALOGA: Za trenutek prenehajte z branjem in preklopite na profesionalen profil. 

4. Instagram in highlighti

Highlighti na Instagramu omogočajo podjetjem, da kurirajo in trajno izpostavijo najpomembnejše vsebine, ki so jih delili v svojih storyjih. 

Zakaj so urejeni highlighti pomembni?

Trajna vrednost storyjev

Medtem ko storyji na Instagramu izginejo po 24 urah, highlighti ostanejo vidni na vašem profilu, dokler se jih ne odločite odstraniti. To pomeni, da lahko s highlighti ustvarite trajno zbirko vsebin, ki so pomembne za vašo znamko in jo predstavljajo novim sledilcem.

Prvi vtis na Instagramu

Highlighti so pogosto eno izmed prvih stvari, ki jih novi obiskovalci vidijo na vašem profilu. Urejeni in dobro organizirani highlighti lahko takoj pokažejo, kaj lahko sledilci pričakujejo od vaše znamke in zakaj bi vam morali slediti.

Enostaven dostop do informacij

Highlighti omogočajo, da svojim sledilcem na enostaven način zagotovite dostop do ključnih informacij o vašem podjetju, izdelkih, storitvah ali dogodkih. To je še posebej koristno za nove sledilce, ki želijo hitro izvedeti več o vaši znamki.

Prikaz Instagram highlightov na dveh profilih

Predlagane kategorije highlightov za male podjetnike

Naša zgodba

Predstavite zgodbo vašega podjetja, vključno z njegovim nastankom, misijo in vrednotami. To je odličen način za vzpostavitev čustvene povezave s sledilci.

Izdelki/Storitve

Ustvarite ločene highlighte za različne kategorije izdelkov ali storitev, ki jih ponujate. To sledilcem omogoča, da hitro najdejo informacije o tem, kaj prodajate.

Mnenja strank

Delite pozitivne povratne informacije in mnenja vaših strank. To ne samo krepi zaupanje v vašo znamko, ampak tudi spodbuja druge, da preizkusijo vaše izdelke ali storitve.

Kako delamo

Pokažite zakulisje vašega podjetja, vključno s procesom izdelave, pakiranja ali kakšne posebne dogodke. To dodaja transparentnost in avtentičnost vaši znamki.

Vodniki/Nasveti

Če vaša znamka ponuja rešitve ali izdelke, ki zahtevajo dodatna pojasnila ali navodila, lahko ustvarite serijo vodnikov ali nasvetov, ki bodo sledilcem pomagali bolje razumeti, kako jih uporabljati.

Pogosta vprašanja

Zbirka odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki jih prejmete od sledilcev. To je odličen način za zmanjšanje števila enakih vprašanj, ki jih prejmete, in za zagotavljanje koristnih informacij novim sledilcem.

Dogodki/Akcije

Izpostavite posebne dogodke, promocije ali prodajne akcije, ki jih organizirate. To je odličen način za spodbujanje takojšnjega ukrepanja med vašimi sledilci.

Deklica, ki je z Instagramom dosegla ogromno všečkov.

5. Instagram: Spremljaj uspešnost

Svojo uspešnost na Instagramu lahko spremljate tako, da pogledate, kakšen odziv ste prejeli na objave, zgodbe inn reele. Analiza teh metrik vam omogoča, da prilagodite svojo vsebino, da bolje služi vašim ciljem in poveča angažiranost vaše ciljne publike. 

Pomen spremljanja uspešnosti zgodb, objav in reelov na Instagramu

V digitalni dobi, kjer je Instagram postal ključna platforma za blagovne znamke, vplivneže in podjetnike, je spremljanje uspešnosti objav, zgodb (storyjev) in reelov postalo bistveno za razumevanje in izboljšanje vaše strategije na družbenih omrežjih. Analiza teh metrik vam omogoča, da prilagodite svojo vsebino, da bolje služi vašim ciljem in poveča angažiranost vaše ciljne publike. V tem članku bomo raziskali ključne metrike, ki jih je treba spremljati, in zakaj so pomembne za vaš uspeh na Instagramu.

Izpostavljamo:

Zmeraj iščite gumb “View insights”. Ta skriva vse informacije o uspehu. 

Objave

Navodila za ogled analitike za Instagram objavo.

Število všečkov, komentarjev in deljenj

Ti osnovni kazalniki angažiranosti vam povedo, kako dobro vaša vsebina odmeva pri vaši publiki. Več všečkov in komentarjev običajno pomeni, da je vsebina privlačna, medtem ko deljenja kažejo, da je vsebina vredna širjenja med širšo skupnostjo.

Zgodbe/storyji na Instagramu

Število klikov na link, obisk profila in odzivnost na interaktivne dejavnike

Storyji ponujajo edinstvene možnosti za interakcijo, kot so ankete, vprašanja in možnost “swipe up” (potegni navzgor) za obisk povezane spletne strani. Spremljanje teh interakcij vam lahko pomaga razumeti, kateri tipi vsebine najbolj pritegnejo vaše sledilce in spodbujajo ukrepanje.

Navodila za ogled analitike za Instagram story.

Reels

Število predvajanj

Reeli, kratki video posnetki, so postali izjemno priljubljeni na Instagramu. Število predvajanj vam pove, koliko ljudi si je dejansko ogledalo vaš video, kar je ključni pokazatelj zanimanja in angažiranosti.

Navodila za ogled analitike za Instagram reel.

Razmerje med številom sledilcev in ne-sledilcev

Razumevanje, koliko ne-sledilcev vidi in se angažira z vašo vsebino, je pomembno za ocenjevanje rasti in doseganja vašega profila. Visok delež angažiranosti ne-sledilcev lahko kaže na to, da vaša vsebina dosega širšo publiko, kar lahko vodi do povečanja števila sledilcev.

Analiza konkurence

Spremljanje uspešnosti vaših konkurentov na Instagramu vam lahko ponudi dragocene vpoglede v to, kaj deluje v vaši industriji. To vam lahko pomaga prilagoditi svojo strategijo, da izstopate in pritegnete več angažiranosti.

Segmentacija občinstva za uspeh na Instagramu

6. Na Instagramu se moraš povezovati

Sodelovanje z drugimi uporabniki, znamkami ali vplivneži na Instagramu ne samo da povečuje vaš doseg in prepoznavnost, ampak tudi gradi zaupanje v vašo znamko in krepi vašo skupnost. V tem poglavju bomo raziskali različne oblike sodelovanja na Instagramu in kako lahko kot majhno podjetje začnete s povezovanji.

Različne oblike sodelovanja

  • Sodelovanje z vplivneži: Partnerstvo z vplivneži, ki imajo že vzpostavljeno ciljno publiko, je ena izmed najučinkovitejših strategij za povečanje prepoznavnosti vaše znamke. Vplivneži lahko vaše izdelke ali storitve predstavijo na avtentičen način, ki odmeva pri njihovih sledilcih.
  • Skupne objave: Sodelovanje z drugimi znamkami ali uporabniki pri ustvarjanju skupnih objav je odličen način za doseganje novih občinstev. To lahko vključuje vse od skupnih nagradnih iger do gostovanja v storyjih drug drugega, kar omogoča obema stranema, da izkoristita obstoječe sledilce drug drugega.
  • Uporaba funkcije “Collaboration”: Instagram omogoča znamkam in ustvarjalcem, da ustvarijo objave in jih označijo kot sodelovanje, kar omogoča, da se objava prikaže na obeh profilih. To je neposreden način za povečanje vidnosti in doseganja novih sledilcev.
  • Komentiranje in deljenje vsebine: Enostavno, a učinkovito sodelovanje lahko vključuje tudi redno komentiranje in deljenje vsebine drugih znamk ali uporabnikov v vaši niši. To ne samo povečuje vašo vidnost, ampak tudi gradi odnose z drugimi v vaši skupnosti.
Primer collaboration reela na Instagramu

Kako začeti s povezovanji kot majhno podjetje

Identificirajte potencialne partnerje

Začnite z identifikacijo vplivnežev, znamk ali uporabnikov, ki delijo podobne vrednote ali ciljno publiko. Raziskovanje hashtagov, povezanih z vašo nišo, je odličen način za iskanje potencialnih partnerjev.

Gradite odnose

Preden predlagate sodelovanje, gradite odnose z potencialnimi partnerji. To lahko storite z rednim interagiranjem z njihovo vsebino, deljenjem njihovih objav ali celo z neposrednim sporočilom, kjer izrazite občudovanje do njihovega dela.

Predstavite jasen predlog

Ko vzpostavite stik, predstavite jasen in privlačen predlog za sodelovanje, ki koristi obema stranema. Bodite specifični glede tega, kaj predlagate, in kako lahko sodelovanje koristi njim kot tudi vam.

Bodite odprti za različne možnosti

Sodelovanje na Instagramu ni omejeno na eno obliko. Bodite odprti za različne možnosti sodelovanja in eksperimentiranje z novimi idejami, ki lahko pritegnejo vaše in njihovo občinstvo.

Vplivnica snema video za Instagram

7. Doslednost in vztrajnost

Doslednost in vztrajnost sta dve temeljni vrednoti, ki ločujeta uspešne profile od tistih, ki se izgubijo v množici. Razumeti je potrebno, da je gradnja prisotnosti na Instagramu maraton, ne sprint. Pa poglejmo, zakaj sta doslednost in vztrajnost ključni za uspeh na Instagramu in kako lahko te principe učinkovito uporabite.

Zgodbe vsak dan

Instagram zgodbe so postale ena izmed najbolj priljubljenih funkcij na platformi, saj omogočajo deljenje bolj spontanih in avtentičnih trenutkov. Objavljanje zgodb vsak dan je ključno za vzdrževanje visoke ravni angažiranosti in prisotnosti v mislih vaših sledilcev. Zgodbe nudijo edinstveno priložnost za interakcijo s sledilci preko anket, vprašanj in kvizov, kar dodatno krepi vašo povezavo z občinstvom.

Objave 3x na teden

Kar zadeva objave na vašem glavnem profilu, je priporočljivo objavljati vsaj trikrat na teden. Redno objavljanje zagotavlja, da vaša znamka ostane relevantna in vidna vašim sledilcem. Vsaka objava je priložnost za deljenje vrednosti, gradnjo znamke in spodbujanje interakcij, ki so ključne za rast na platformi.

Infografika, ki kaže, kako uspeti na Instagramu

Angažiranje z občinstvom

Vztrajnost pri angažiranju z vašim občinstvom je prav tako pomembna kot doslednost v objavah. Odgovarjanje na komentarje, všečkanje in komentiranje objav sledilcev ter redno sodelovanje v pogovorih gradi občutek skupnosti in zvestobe med vami in vašimi sledilci.

Razvijte jasno strategijo vsebine

Uspeh na Instagramu začne z jasno in premišljeno strategijo vsebine. Razumevanje vaše ciljne publike, določanje ciljev vašega Instagram prisotnosti in načrtovanje vsebine, ki odmeva pri vašem občinstvu, so ključni koraki pri gradnji uspešne prisotnosti.

Bodite avtentični

V svetu, kjer je vse več vsebine, avtentičnost odmeva. Delite resnične zgodbe, bodite transparentni glede vaših izkušenj in pokažite pristno stran vaše znamke.

Izkoristite moč hashtagov

Hashtagi so ključni za povečanje doseganja vaših objav. Uporabite relevantne in ciljno usmerjene hashtage, da povečate možnosti, da vaše objave najdejo pravo občinstvo.

Doslednost in vztrajnost na Instagramu nista le priporočila, ampak nujnosti za vsakogar, ki želi zgraditi močno prisotnost in uspešno komunicirati z občinstvom. Z rednim objavljanjem, angažiranjem z občinstvom in prilagajanjem strategije na podlagi analize, lahko maksimizirate svoj uspeh na tej dinamični platformi. Kot social media manager vem, da je pot do uspeha na Instagramu postavljena s potrpežljivostjo, prilagodljivostjo in predanostjo vaši viziji.

.
Grafika prikazuje optimizacijo za mobilne naprave, ki prinaša uspeha za Instagram

Tečaj INSTAGRAM ZA PODJETJA

Nič suhoparne teorije in nakladanja. Klik za klikom. Naš tečaj vas skrbno vodi, do vrhunskega profila na Instagramu. Za večjo prepoznavnost in prodajo.

Če česa ne razumete, pavzirate in ponovno pogledate. 100 x bolje kot tečaj v živo, kajne?

Naša posebej razvita platforma sledi vašemu napredku in vas opozarja, če ste kaj preskočili.

Več o tečaju izveš tukaj: skoči na tečaj INSTAGRAM ZA PODJETJA.

Izpostavljamo: