Strah je tvoja največja ovira do uspeha. Odkleni svoj največji potencial!

Strah je naravni človeški mehanizem, ki nas na nek način varuje pred nevarnostjo. Hkrati pa je tudi največja ovira pri doseganju naših osebnih ciljev in poslovnih priložnosti. Če želite izvedeti kaj več o tem, kako strah prepoznati in se z njim najbolje spopasti, nadaljujte z branjem.

Česa nas je najpogosteje strah?

Resnica je, da se ljudje v življenju bojimo različnih stvari. To so lahko neke oprijemljive stvari, kot so na primer divje živali, roparji ali pa hitri avtomobili. Lahko pa nas je strah na primer zapuščenosti, posmeha, ljubezni, razočaranja ali neuspeha. V tem primeru gre za strah pred neoprijemljivimi stvarmi, zaradi katerega se nam poveča srčni utrip, se nam potijo dlani ali pa nas črviči v želodcu.

Različni strahovi povzročajo različne reakcije. Ne glede na to, pa imate vedno izbiro, ali boste dovolili, da vas občutek strahu preplavi, ali pa boste stvari vzeli v svoje roke in se prizadevali, da se ga osvobodite.

Strah

Različni načini obvladovanja strahu

Predaja

je ena najpogostejših reakcij, ko nas strah praktično paralizira. Vendar pa se je potrebno zavedati, da boste v tem primeru vedno žrtev svojega strahu. Na ta način se boste znašli v začaranem krogu, kjer pa ne morete pričakovati uspešnih rezultatov.

Beg

je drugi zelo pogost način spopadanja s strahom. Zanj je značilno, da poiščete vse možne motnje, s katerimi se skušate izogniti strahu. A se morate zavedati, da to prinaša le delne rezultate, saj je takšno delovanje polno negotovosti, zaradi česar ste toliko bolj obremenjeni.

Izpostavljamo:

Boj

pomeni konstruktivno soočenje s strahom. Soočenje s strahom je edini način, da prevzamete nadzor nad svojim delovanjem in vas strah ne odvrne od odločitve, ki bi vam lahko polepšala življenje.

In kako ga lahko premagate?

Analizirajte ga. Prvi korak k premagovanju strahu je njegovo prepoznavanje, zato ga morate natančno analizirati. Odgovorite si na vprašanje, česa se bojite, zakaj se bojite, ali je vaš strah upravičen, kaj lahko storite glede strahu in, ali ga je mogoče prezreti.

Uporabite nekaj logike in skušajte poiskati kaj je izvor vašega strahu. Odgovorite si na vprašanje, ali je to res nekaj, česar bi se morali bati, ali pa lahko to zanemarite. Pri tem je pomembno ugotoviti, ali je tisto, česar se bojite, resnično izvor vašega strahu ali pa je morda kaj drugega. 

Kaj lahko storite glede tega, je naslednje vprašanje, na katerega si morate odgovoriti. Pri tem je pomembno, ali stvar, ki se je bojite, neposredno vpliva na vaše življenje ali pa le posredno. Vprašajte se, katere previdnostne ukrepe lahko sprejmete, da ne boste s tem preobremenjeni.

 

Ne dovolite, da vas strah ovira pri doseganju vaših ciljev in vam uniči življenje. Ne dovolite, da nad vami prevlada – dejstvo je, da smo mi sami odgovorni za svoje neuspehe kot tudi uspehe.

Strah pred neuspehom – glavna ovira do uspeha in sreče

Ali ste kdaj razmišljali o tem, kolikim stvarem ste se v osebnem ali poslovnem življenju odrekli, ker vas je bilo preprosto strah, da bi vam spodletelo? Strah pred neuspehom je torej tista lastnost, ki večino ljudi paralizira in je pogosto tudi glavna ovira za uspešno podjetniško pot.

Za strah pred neuspehom je značilno, da gre za naučen odziv, ki da pridobimo že zelo zgodaj v življenju. Dejstvo je, da je naše delovanje možganov pretežno usmerjeno obdelavi strahu in iskanju primernega odziva. Torej nas strah pred neuspehom ovira pri tem, da bi pretehtali koristi in tveganja izziva, saj pretežno razmišljamo le o prevelikih tveganjih.

Za uspešne podjetnike je značilno, da jim strah pred neuspehom ne preprečuje tveganja, saj razmišljanje o tem, kaj vse lahko dosežejo, odtehta kakršnokoli tveganje. Torej, ne gre za to, da so neustrašni, ampak so za to pripravljeni plačati primerno ceno za to, kar lahko na koncu dosežejo.

Kako odpraviti strah pred neuspehom?

Odgovor na to, kako odpraviti strah pred neuspehom, je zelo preprost. Namesto, da se od strahu distancirate, je ključnega pomena, da se z njim spopadete. Če se želite znebiti svojih strahov, potem morate izstopiti iz cone udobja in tvegati. 

Na tej točki je pomembno, da strah povežete s tem, kdo ste in kaj želite in da je to vredno tveganja in nelagodja. Posledično temu boste razmišljali o pozitivnih rezultatih svojih dejanj in ne o morebitnih negativnih posledicah. Ključnega pomena torej je, da skušate odpraviti povezavo med strahom in neuspehom, namesto tega pa se osredotočite na nove priložnosti in izzive.

Izpostavljamo:

Kaj pa strah pred uspehom?

Če je morda strah pred neuspehom nekaj povsem običajnega, pa se verjetno na tem mestu sprašujete, kaj je tako strašljivega pri uspehu. Dejstvo je, da z uspehom pride tudi več odgovornosti, z odgovornostjo pa tudi večji pritisk. Prav tako pa uspeh pomeni tudi več dela, zahtev in pričakovanj, kar posledično pomeni, da imamo manj časa za uživanje v drugih stvareh v življenju.

Zato se je potrebno znati spopasti tudi s strahom pred uspehom. Prvi korak je vsekakor ta, da prevzamete odgovornost za svoj uspeh. Dodatna odgovornost je rezultat vaše usposobljenosti in hkrati potrditev, da dobro delate. Nikakor se vam na tem mestu ni potrebno bati prevelike količine dela. Dobro načrtovanje in disciplina sta lastnosti, s pomočjo katerih boste kljub vašemu uspehu našli čas tudi za druge aktivnosti. Na poti do sovjega uspeha si določite svoje prioritete in jim sledite, predvsem pa se osredotočite zgolj na koristi in trud, ki ste ga vložili v to, da ste uspešni.

Seveda odsotnost strahu še ne pomeni poslovnega uspeha, zagotovo pa bistveno pripomore k temu, da nadaljujete s svojim poslom tudi takrat, ko vam ne gre najbolje. Imeti jasno vizijo o tem, kaj hočete, zagotovo premaga strah pred neuspehom, ta pa na koncu postane celo vaše gorivo, ki poganja vaše sanje.

Viri:

  • https://www.inc.com/thomas-koulopoulos/this-is-the-single-biggest-obstacle-to-your-success.html
  • https://medium.com/age-of-awareness/fear-is-the-obstacle-e7c07ee09572
  • https://thriveglobal.com/stories/do-not-let-fears-hinder-your-success-and-happiness/
  • https://www.linkedin.com/pulse/fear-our-biggest-obstacle-happiness-freedom-success-susan-garstin/
  • https://www.vunela.com/obstacles-are-not-the-impediment-to-success-rather-your-fears-that-get-in-the-way/
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/smashing-the-brainblocks/201803/can-fear-success-become-obstacle
Izpostavljamo:

Recommended Posts