Kratek življenjepis

Ali trenutno iščete novo službo in ne veste kako se lotiti pisanja delovnih izkušnj, vseh znanj, ki ste jih pridobili tekom let? Torej kako naj izgleda vaš ŽIVLJENJEPIS?
Želite impresionirati delodajalca z eno stranjo življenjepisa (CV) na kateri opišete kdo ste in zakaj ste prav vi najbolj primeren/a kandidat/ka?

Vas preganja v sanjah misel »ali je dovolj dobro napisano« in ste zmedeni katera oblika življenjepisa je sploh »primerna«?

Preden se lotite seznama na kateremkoli zaposlitvenem portalu se ustavite in se iskreno vprašajte v kakšnem okolju si želite delati, katere vrednote si delite s tem podjetjem, ki oglašuje prosto delovno mesto, v kakšen doprinos boste podjetju in v kakšen doprinos vam bo to podjetje na dolgi rok. 

Zakaj ta moja prošnja po tem, da se ustavite in ne pošiljate prošenj, vaših življenjepisov kot po tekočem traku?

Mogoče ste trenutno v stanju, ko morate pod nujno dobiti službo ali pa spet tako ne mudi. Ne glede na to s katero situacijo se trenutno soočate, si najprej jasno definirajte sledeče: 

Izpostavljamo:

Kakšno delovno okolje mi najbolj ustreza? Kaj mi res pomembno na delovnem mestu? 

Ko odgovarjate na to vprašanje se ne omejujte, mogoče je prav vse. Bolj kot boste jasno definirali kaj si želite, lažje boste izbrali iz seznama katero delovno mesto vam ustreza in katero vam sploh ne ustreza.

S kakšnimi sodelavci si želim biti obrožen/a?

Pomislite. S svojimi sodelavci boste preživeli 8 ur na dan plus še dodatne ure za druženja, razna praznovanja in teambuildinge. Če vam sodelavci gredo “na živce”, so popolnoma drugačni od vašega načina delovanja, na primer stalno obrekujejo in le jamrajo, vas bodo slej kot prej izločili, podtikali polena pod noge, govorili za vašim hrbtom in boste trpeli v njihovi družbi. Mogoče je to en ekstrem, se pa to žal dogaja v praksi in raje si prizanesite take situacije in razmislite v kakšnem kolektivu želite delati, koliko naj bodo stari, miselnost, navade… 

Kako se želim počutiti v kolektivu?

Pod to točko napišite vaša občutja, recimo sprejeto, dobrodošlo, poskrbljeno je za moje uvajanje…

Česa si še želim na delovnem mestu poleg redne plače, kritja potnih stroškov in  ostalih prispevkov? Kaj mi resnično pomeni, ko se odločim 8 ur svojega časa na dan posvetiti temu delu?

Vzemite si minuto ali dve. Poglobite se v zgornja vprašanja in nadaljujte z branjem tega članka, ko boste končali.

Vedno delajte na sebi. Kaj te veseli. Kje želiš biti in kakšni so tvoji cilji.

Vaši odgovori so temelj za nadaljevanje iskanja delovnega mesta, ki si ga resnično želite zasesti. Je okvir za selekcijo, kajti vi ste tisti, ki boste prvi navezali stik z delodajalcem, ko mu boste poslali življenjepis z motivacijskim pismom.
Prepričan sem, da ste že kdaj slišali za SMART cilje, ki so pomembni za osebno in poslovno življenje.
So nekakšno vodilo, ki nam daje občutek smeri, motivacije in jasne osredotočenosti. Za iskanje poslovnih priložnosti je “must have”, zato si poglejte na povezavi kako jih določiti.

NE POŠILJAJTE PROŠENJ IN ŽIVLJENJEPIS KOT PO TEKOČEM TRAKU

Naj še enkrat poudarim, nikoli, res nikoli se ne splača pošiljati »na pamet«, v prvi vrsti morate prav vi vedeti kaj si v resnici želite in potem boste našli način kako do tega pridet. 

Bi vam recimo ustrezalo, če vam nekdo, ki ga sploh ne poznate želel prodati produkt, ki se v nobeni točki ne ujema s produktom, ki ga trenutno  iščete? 

Ko zagledate zaposlitveni oglas, ki vam je zanimiv, naj to ne bo zadosten razlog, da jim takoj pošljete svojo predstavitev. 

Začnite preučevati podjetje na  Linkedinu,  Facebooku, Google in tudi preberite forume , članke in objave o podjetju. Poizvedite kdo dela v tem podjetju in pridobite interno informacijo kakšne so razmere. 

Izpostavljamo:

Ko preverjate informacije ne hodite “okoli kot mačka okoli vrele kaše”, imejte v mislih, da gre za vašo prihodnost. Pogosto je pod zaposlitvenim oglasom navedena telefonska številka kadrovika/delodajalca in je tam z razlogom! Vtipkajte jo v svoj telefon in preverite ali je delovno mesto sploh primerno za vas. S telefonskim klicem boste sebi prihranili čas za pisanje in kadroviku za branje, če boste recimo po končanem klicu presodili, da vam razpisano delovno mesto sploh ne ustreza. 

Potem greste enostavno na naslednje delovno mesto, ki pa bo imel veliko več točk z vašega seznama. Zapomnite si, nič ni zamujeno. 

PREVERI PODJETJE PREDEN POŠLJEŠ ŽIVLJENJEPIS (CV) 

Že prej sem omenil preverjanje informacij. Čeprav se vam morda na prvi vpogled to zdi popolna potrata časa, vam lahko iz prve roke povem, da si boste z relevantnimi informacijami zgradili realno sliko podjetja in tako napisali boljši življenjepis. Ne boste se slepili kako je v tem podjetju vse popolno in v vas bo odstranjen občutek “opeharjenosti”,  ko se vam bo po nekaj tednih začela rušiti iluzija, ki ste si jo zgradili na začetku in ste si jo zgradili samo zato, ker si niste upali preveriti realno stanje. 

Morate imeti v mislih, da podjetja navzven komunicirajo zelo učinkovito recimo kaj vse so do sedaj dosegli, kako lepo je pri njih in je res potrebno, da se zavedate, da ni vse »zlato, kar se sveti«. 

NE POSTAVITE SE V KOŽO DELODAJALCA KI BERE VAŠ ŽIVLJENJEPIS (CV)

Če gledate vi na neto plačo (koliko dobite na TRR), delodajalec gleda bruto znesek, kar pomeni, da bo želel za ta znesek čim več iztržiti. 

Na ta način se delodajalec zaščiti, da bo res izbral »pametno« in ne “na pamet”, kot morda kdaj vi pošiljate svoj CV. Predstavljajte si, da vi daste 1000€ plus nekaj kamor ne veste ali se vam bo obrestovalo ali ne. Isto razmišlja delodajalec in zato je toliko bolj pomembno, da ste iskreni in bodo tudi drugi z vami. 

Za izračun neto in bruto plače kliknite na povezavo in preverite koliko plača delodajalec za vašo želeno neto plačo.

Vedi pa tudi da je PANDEMIJA NA NOVO ZAČRTALA mejo med delom in osebnim življenjem. Delodajalci gledajo na to! Pandemija je globoko posegla v naša življenja. Ne samo s številnimi preventivnimi ukrepi za njeno zajezitev, ampak se je močno spremenil tudi način dela, kje delamo in kako delamo, spreminja pa se tudi naš odnos do dela.

NE ODLAŠAJTE S PRIJAVAMI NA DELOVNO MESTO. NIHČE NE ČAKA SAMO NA VAS. 

Če vam instinkt (in ne preživetveni nagon) pravi »to je to« potem se spravite takoj v akcijo. Ne odlašajte z raziskovanjem podjetja. Ne obnese se način delovanja, ko se nekaj dni po ogledu zaposlitvenega oglasa ponovno spomnite nanj  in si govorite »bom poslal/a zvečer«, »samo še tole naredim, pa res pošljem« in to počnete v nedogled.  

Slednje ne pomeni kaj drugega kot le to, da to ni priložnost za vas in iščete izgovore, ki pa vam roko na srce prav nič ne koristijo. 

Naj te ne bo strah novih izzivi. Izzivi so nujno potrebni. Strah te ohromi in ohranja v statusu quo. Jaz pa verjamem da želiš več!

“POŠLJEM CV, PA “BO KAR BO”. 

Nekaj dni po ogledu zaposlitvenega oglasa ste se spomnili nanj in začeli brskati po računalniku za svojim (pra)starim CV-jem, naredite manjše popravke, na hitro napišete motivacijsko pismo, brez da bi sploh pogledali h komu sploh naslavljate svoje besede, pa si mislite »pa saj bo« in pritisnete na gumb »POŠLJI«.

Dajmo si nekaj priznati in to enkrat za vselej. Iz miselnosti »pa saj bo”, vas bo v vašem poštnem nabiralniku čakalo čez nekaj dni sporočilo: Obveščamo vas, da se v tokratni prvi krog kandidatov niste uvrstili, vsekakor pa imamo vašo prošnjo shranjeno in jo bomo ponovno pregledali«. 

SAMO, DA NEKAJ DOBIM. 

Vse kar je na hitro, je isto kot na hitro popita kava, v pitju sploh ne uživate, ampak jo samo zlijete vase. Na tem mestu se sami sebe vprašajte ali sploh cenite vaš čas. 8 ur na dan boste delali za to podjetje, kar znese 40 ur na teden, povprečno 160 ur na mesec in to je približno 1920 ur na leto! 

Ste se res pripravljeni »prodati« 1920 ur v enem letu samo zato, da imate »nekaj hitro«? Če razmišljate na ta način boste po dobrem letu ali pa že prej, ponovno v tej situaciji kot ste zdaj in boste spet vzeli “nekaj na hitro”. 

NE VEM KAJ SPLOH ŽELIM…

Vzemite v roke list papirja in svinčnik in naredite seznam vseh zaposlitev, študentskih del in zapišite vsa delovna mesta, ki ste zasedali, katere od delovnih nalog so vam bile res všeč in  katere vam niso bile ter obkrožite tiste, ki bi jih še naprej radi opravljati. 

Ob tem se zavedajte, da popolne opcije ni. Včasih je potrebno narediti določeno nalogo, da pridemo do našega cilja. Glejte širše. V seznamu boste zagledali rdečo nit delovnih izkušenj in boste lažje navedli področje na katerem imate največ izkušenj in začeli navajati v življenjepis točne informacije. Izpadli boste bolj kredibilno. 

Na primer: imam več kot 7 let izkušenj dela z ljudmi s področja prodaje, marketinga, vodenja. 

Če vam prva opcija ne ustreza naredite sledeče: 

  • Na levi strani napišite seznam veščin (kaj znate že zdaj) in kje vam še manjka nekaj znanja. 

Primer: Znam pisati objave za socialna omrežja ter daljše tekste, vendar ne znam napisati SEO optimizirane članke. 

  • Na desni strani napišite področja kje so vaše veščine uporabne. 

Spodaj pa napišite kdo dela na teh področjih in vam lahko na katerikoli način pomagajo pridet do več informacij. 

KAJ JE SPLOH ŽIVLJENJEPIS? 

Življenjepis (CV) je prva stična točka, kjer neko podjetje spozna, da sploh obstajamo. Cv izhaja iz latinskega izraza Curriculum Vitae, kar pomeni »course of life« ali po slovensko, pot življenja. Prikazuje pot našega kariernega razvoja. Za bolj zahtevna delovna mesta je fokus na specifičnih kompetencah. Preprosto povedano, prednost bo imel kandidat, ki nekaj zna in to lahko pokaže v praksi. 

Način kako se predstavimo podjetje je zelo pomemben. Namreč s predstavitvijo vi odločite dejansko ali vas bo podjetje vzelo pod svojo streho ali ne. Nihče ni popoln in tudi ni popolnega kandidata, niti delodajalci niso popolni. 

VIR: SPRINT CV

KAKŠEN ŽIVLJENJEPIS POTREBUJEM, DA PRIDEMO DO ŽELENEGA DELOVNEGA MESTA? 

Ni bolj preprostega odgovora, kot ta, da moramo najprej pri sebi ugotoviti kaj vse deluje, da pridemo do elektronskega sporočila: 

Spoštovani,

 skladno z vašo prošnjo za zaposlitev vas v ponedeljek, 15.1.2022 ob 12:00 uri, vabimo na razgovor za delo v našem podjetju. Razgovor bo potekal Zoom-a. Posredujemo vam link do povezave…

Sem brez delovnih izkušenj, pa bi rad/a zasedla določeno delovno mesto. Kako lahko dobim delo?

V tem primeru moram vedeti o kakšnem delovnem mestu je govora. Potrebno je biti realen. Na primer, če se prijavljate na pozicijo »vodja prodajnega oddelka« za katero je zahtevamo 5 + delovnih izkušenj, vi pa ste brez delovnih izkušenj, potem se raje prijavite za Junior pozicijo v tem podjetju in boste sčasoma lahko kandidirali za to pozicijo. Trenutno ne izpolnjujete pogojev, lahko pa da jih boste čez čas in takrat boste tudi bolj kompetentni za to pozicijo. Delodajalec bi imel z vami, če vas vzame na pozicijo za katero niste kvalificirani več problemov kot koristi. 

Ali se je čez čas/v zadnjih letih spremenil iskanja kariernih priložnosti?

Da, predvsem v razmerju moči kandidati in podjetji. V današnji dobi interneta so naše največje bogastvo informacije. Če znate pridobiti pravo informacijo ob pravem času in jo izkoristite sebi v prid, potem lahko postane iskanje zaposlitve celo zabava!! Vaš fokus se ne usmerja več na to, da iščete službo, temveč na iskanje koristnih informacij, ki vas pripeljejo do prave zaposlitvene priložnosti. 

Kateri prijemi iskanja kariernih priložnosti ne delujejo več? Kaj dati v Življenjepis?

Obstaja cel kup zelo tradicionalnih podjetij, ki niso spremenili način delovanja v zadnjih 50 letih. Zanje moderno obarvani življenjepisi zagotovo ne bodo prišli v poštev. Večini podjetjem pa bo všeč izviren način, ki si ga boste izbrali. Možnosti je res ogromno, od kratkega »Pitcha« v video obliki, oblikovanje življenjepisa v Canvi, brezplačnih verzijah na spletu.  

Poglejte si kako na “moderen” način najti zaposlitev: 

Izpostavljamo:

Najhitreje boste našli zaposlitev svojih sanj, če boste proaktivni, se dosti mrežili na dogodkih, in gradili vašo blagovni znamko. 

Kako se naj torej lotim “lova” za mojo sanjsko službo? 

Če ste dobro prebrali že prvi del članka, potem že imate narejen okvir, kot dodatek k vprašanjem, ki sem vam jih navedel zgoraj, pa se res iskreno vprašajte kdo ste, kaj znate in kaj si želite. Brez odgovorov na te tri točke vas bo premetavalo, odzvali se boste avtomatsko na vse zaposlitvene oglase in boste streljali v prazno!

Da pa se vam to ne bo dogajalo: 

  • Definirajte delovno mesto, ki ga želite zasesti (cilj). 
  • Pridobite uporabne informacije s pomočjo vaših povezav (Network). 
  • Razmislite pri sebi kakšna je vaša ponudba, v čem blestite, kaj do sedaj že ustvarjali, kreirali oziroma katera je tista rdeča nit delovnih nalog. 
  • Na koncu motivacijskega pisma/Lindlin-u povejte kadroviku kaj želite: klic, povratno informacijo…
  • Poskrbite, da ko nekdo vtipka vaše ime in priimek v Google prejme pozitiven vtis. 
  • Po razgovoru pošljite zahvalno sporočilo (follow up), da ostanete v mislih. 
  • Ne odlašajte s pošiljanjem življenjepisa na zadnji dan oddaje, sploh, če je je v zaposlitvenem oglasu navedeno »upoštevanje časovnih rokov«, v tem primeru »last minute« ponudbe niso ravno dobrodošle. 

Napaka številka ena je, da pošiljate CV vsepovsod. To res ni dobra ideja. Razvrednotite sebe in svoje sposobnosti. S tem svojim početjem sporočate, da ne verjamete vase in potem ne morete na drugi strani pričakovati, da bodo drugi verjeli v vas. 

Zlato pravilo pri pošiljanju je: prilagodi CV in spremno pismo delovnemu mestu. 

Izpostavljamo:

Recommended Posts