Postavi ceno za produkt ali storitev: Triki in nasveti

Pozor: Na koncu članka čaka 12 uporabnih trikov za določanje cene!

Vsi, ki imate svoje podjetje, ali se spogledujete z idejo, da bi ga kdaj imeli, boste slej kot prej prišli do vprašanja: Kako postaviti ceno? 

Da bo določanje cene preprostejše, sem zate pripravil preverjene nasvete in trike. Gre za teorijo postavljanja cene, ki jo poučujem v svojem mentorskem programu.

Strokovnjak za postavljanje cen: Boštjan Vidmar iz podjetja Viralen.si.

Pomen pravilnega postavljanja cene

Pravilno določanje cene je ključnega pomena za uspešno poslovanje in doseganje ciljev. Cena je namreč eden najpomembnejših elementov trženja, ki močno vpliva na:

  • dobičkonosnost,
  • konkurenčnost in

  • percepcijo vrednosti vašega izdelka ali storitve.

Pravilna cenovna strategija omogoča podjetjem, da dosežejo optimalno ravnovesje med:

  • doseganjem dobička in
  • zadovoljevanjem potreb strank.

Previsoka cena lahko odvrne potencialne stranke in zmanjša konkurenčnost, medtem ko lahko prenizka cena negativno vpliva na dobičkonosnost.

Izpostavljamo:
Shematičen prikaz elementov, ki jih je potrebno upoštevati pri postavljenju cen.

Določanje cene zahteva temeljito analizo stroškov, konkurence, povpraševanja na trgu in vrednosti, ki jo izdelek ali storitev prinaša strankam. Pomembno je upoštevati tudi ciljno skupino, njihova pričakovanja, kupno moč in občutljivost na ceno.

Analiza stroškov: Kam gre denar?

Pri pravilnem postavljanju cene je ključnega pomena analiza stroškov, ki vplivajo na proizvodnjo, storitve, distribucijo in druge dejavnike. Takšna analiza nam omogoča, da pravilno ocenimo in razumemo vse elemente stroškov, ki sestavljajo končno ceno izdelka ali storitve.

Pri analizi stroškov moramo upoštevati tako direktno kot posredno stroškovno strukturo.

Prikaz diferenciacije med direktnimi in posrednimi stroški, ki so pomembni za določanje cene


Direktni stroški vključujejo materialne stroške, stroške dela, stroške opreme in drugih virov, ki so neposredno povezani s proizvodnjo ali izvajanjem storitve. Posredni stroški pa vključujejo stroške administracije, trženja, distribucije, raziskav in razvoja ter drugih funkcij, ki so potrebne za poslovanje podjetja.

Poleg tega je pomembno upoštevati tudi spremenljive in fiksne stroške. Spremenljivi stroški se spreminjajo glede na proizvodnjo ali obseg opravljenih storitev, medtem ko fiksni stroški ostajajo enaki, ne glede na količino proizvodnje ali opravljenih storitev.

Za postavitev cene je nujna podrobna analiza stroškov. Šele tako pravilno ocenimo, kateri stroški so najpomembnejši in najbolj vplivajo na končno ceno izdelka ali storitve. Na podlagi teh informacij lahko izvajamo ustrezne ukrepe za optimizacijo stroškov, identificiramo možnosti za prihranke in učinkovito upravljamo s stroški.

Čas in denar vam lahko prihrani tudi kakovostna avtomatizacija znotraj podjetja. Kako jo dosežeš? Poglej spodnji posnetek.

Kakšne cene postavljajo drugi?

Pri določanju konkurenčne cene je ključnega pomena izvedba temeljite raziskave trga. Raziskava nam omogoča pridobitev pomembnih informacij o konkurenci in razumevanje cenovne občutljivosti strank, kar nam pomaga pri učinkovitem določanju cene izdelka ali storitve.

Analiza konkurence nam omogoča pregled nad cenovno politiko drugih podjetij v isti panogi. S tem pridobimo vpogled v razpon cen, ki jih ponujajo konkurenti, in lahko na podlagi tega ustvarimo konkurenčno ceno, ki je primerljiva z drugimi akterji na trgu.

Za postavljanje cen je potrebna analiza konkurence: na sliki je prepisovanje pri testu, ki simbolizira, da moramo pri določanju cen pogledati, kaj počne konkurenca.

Kdo je tvoja stranka?

Določanje idealne stranke in povprečnega kupca je ključno pri postavljanju cen.

Idealna stranka je tista, ki bi si jo sami zaželeli. Nekdo, ki ceni naš izdelek, ki ga potrebuje in je zanj pripravljen odšteti primerno količino denarja.

Izpostavljamo:

Po drugi strani pa je pomembno prepoznati tudi povprečnega kupca, ki predstavlja širši segment trga. Ti kupci so manj specializirani in imajo lahko drugačne potrebe in finančne zmožnosti. Razumevanje njihovih preferenc in pripravljenosti za plačilo nam pomaga postaviti konkurenčno ceno, ki bo ustrezala širšemu občinstvu.

S kombinacijo znanja o idealni stranki in povprečnem kupcu lahko postavimo ceno, ki je uravnotežena in usmerjena v doseganje naših poslovnih ciljev.

Oseba, ki uporablja kalkulator za določanje cen svojih izdelkov in storitev.

Elastičnost in prilagodljivost postavljenih cen

Elastičnost postavljenih cen

Elastičnost cen je koncept, ki nam pomaga razumeti, kako spremembe cen vplivajo na povpraševanje po našem produktu ali storitvi. Ko govorimo o elastičnosti cen, se osredotočamo na to, kako občutljivi so potrošniki na spremembe cen in kako se njihovo povpraševanje odziva na te spremembe. Če je povpraševanje po našem izdelku ali storitvi elastično, to pomeni, da bo celo majhna sprememba cene povzročila pomembno spremembo v povpraševanju.

Prilagodljivost postavljenih cen

Poleg razumevanja elastičnosti cen je tudi pomembno redno spremljati in prilagajati cene glede na spremembe v poslovnem okolju in potrebe strank. Spremljanje cen nam omogoča, da ostanemo konkurenčni na trgu in odzivni na spremembe povpraševanja. Spremembe v okolju, kot so konkurenčni pritiski, spremembe stroškov ali spremembe v preferencah strank, lahko zahtevajo prilagoditev cen. S tem ohranjamo konkurenčnost, ustvarjamo vrednost za stranke in zagotavljamo stabilno poslovanje.

Listki za zapis cen, ki čakajo, da določimo cene n jih napišemo na izdelke.

Triki za postavljanje cen

1. Čarobna številka 9

Namesto zaokrožene cene (npr. 10 €) uporabite ceno, ki se konča z 9 (npr. 9,99 €). To je psihološki trik, ki ustvarja občutek, da je cena nižja, kljub minimalni razliki.

2. Vizualno poudarjanje

Uporabite barve za vizualno poudarjanje cen. Na primer: nizke cene lahko prikažete z zeleno barvo, kar ustvarja občutek varčevanja. Za visoke cene pa lahko uporabite rdečo barvo, kar poudari ekskluzivnost ali premium kakovost.

3. Cene v paketih

Ponudite različne pakete z različnimi cenami, pri čemer najvišji paket vsebuje največ dodatnih ugodnosti. S tem ustvarite občutek vrednosti in spodbudite stranke k izbiro srednjega ali najvišjega paketa.

4. Omejitev ponudbe

Uporabite omejene ponudbe z omejenim časom, da spodbudite nujnost nakupa. Na primer: “Omejena ponudba samo do konca meseca!” ali “Samo še 10 izdelkov na zalogi!”

5. Primerjava cene

Ponudite primerjavo z drugimi izdelki ali storitvami na trgu, pri čemer poudarite konkurenčno ceno vašega izdelka. Na ta način stranke vidijo, da je vaša cena ugodnejša v primerjavi s konkurenco.

6. Brezplačni dodatki

Privabite stranke in oglašujte brezplačne dodatke ali darila k nakupu. Na primer, “Kupite izdelek X in prejmite brezplačno darilo Y v vrednosti 20 €!”

7. Popusti

Uporabite popuste, ki so vidni in jasno označeni. Na primer: “50% popust samo danes!” ali “3 za ceno 2!”.

8. Poudarek na vrednosti

Poudarite vrednost izdelka ali storitve, ki jo stranka prejme ob določeni ceni. Na primer: “Najboljši izdelek za najnižjo ceno!” ali “Izberite več za svoj denar!”

9. Skrite cene

Ponudite možnost nizkega začetnega vstopa ali nizke mesečne obroke za pridobitev nove stranke, nato pa počasi povečujte ceno ali uvedite dodatne pristojbine.

.

10. Cenovni razpon

Ponudite več različnih cenovnih možnosti, ki strankam omogočajo, da izberejo tisto, ki se najbolj ujema z njihovim proračunom in potrebami.

11. Dokazi o kakovosti

Uporabite dokaze, kot so ocene, pričevanja in mnenja zadovoljnih strank, ki kažejo na vrednost vašega izdelka ali storitve glede na ceno.

12. Omejitev izbire

Zmanjšajte število možnosti in se osredotočite na ključne ponudbe. Preveč možnosti lahko povzroči zmedo in odvrne stranke. Omejen izbor bo olajšal odločanje in poudaril vrednost izbranega izdelka ali storitve.

Pomembno je, da pri uporabi teh trikov pazite na etično in pregledno ravnanje. Cilj je ustvariti občutek vrednosti, privlačnosti in ugodnosti za stranke, ne pa jih zavajati ali zlorabljati. Prilagodite trike glede na vrsto izdelka, ciljno skupino in vrednote vašega podjetja ter ohranite pošten in transparenten pristop pri določanju cen.

Zdaj znaš postaviti ceno izdelku ali storitvi.

Obišči moj Instagram profil Viralen.si za več podjetniških nasvetov: https://www.instagram.com/viralen.si/.

Prijavi se na novičke:

Želite prejemati novice kar v vaš e-nabiralnik?

Brezplačno znanje in novice iz sveta podjetništva, dostavimo kar v tvoj e-nabiralnik.

Please wait...

Prijava je uspešna!

Izpostavljamo: