Kako zaslužiti dodatnih 1000 evrov na mesec – 8 predlogov z navodili

Vsi poznamo nekje nekoga, ki se je pohvalil, kako je preko interneta zaslužil 10.000 evrov, in to v samo enem mesecu. In kakšen je odziv večine?

»Daj, ne nakladaj, prosim. Raje si najdi redno službo.«

No, če ste med povprečneži, ki vam monotonost življenja povsem zadostuje, je to za vas realen odziv. Če pa ste eden od tistih, ki si v življenju želi obilja, bi moral biti vaš odgovor:

 »A res? Daj, povej mi kako? Ali lahko pomagaš še meni?«

Pa si poglejmo nekaj predlogov, kje in kako se lotiti stranskega posla za dodatni zaslužek. Od 1. 1. 1983, ko se je rodil internet, pa do danes smo doživeli ogromen razcvet. A verjemite mi, nismo niti šele na 10 % tega, kar medmrežje v resnici ponuja. Tehnologija se razvija, medtem ko berete ta članek. Piše se nova programska koda in vsak dan luč sveta ugleda na desetine aplikacij. Bi vi temu rekli konec razvoja? Ne, ne, to je šele začetek. In zakaj enostavno ne zajahate ta val in ga obrnite sebi v prid?

Izpostavljamo:
Narediva najprej 
preizkus: 

Zaprite oči in si predstavljajte, kako izgleda prihodnost čez 10 let. Kje živimo, kakšne bodo naprave, kje vse nas bo spremljal računalnik in telefon, v kateri napravi bodo vse ekrani itd.

Ste? No, dajva. Zaprite oči in si predstavljajte; to je bistveno za razvoj vaše ideje.

Ne glede na to, kako bujno domišljijo imate, je bil napredek verjetno gromozanski – od letečih avtomobilov do 5D virtualnih očal komponiranih v leče očesa. Predstavljajte pa si tudi, da leta 2032 sedite doma na zofi in razmišljate, kako vam je žal, da ste pred 10-timi leti imeli možnost izkoristiti razvoj interneta, a ste se raje odločili, da to ni za vas.

Sedaj pa se vrnite nazaj na današnji dan in to spremenite. Denarja še nikoli v zgodovini ni bilo tako lahko zaslužiti kot danes. Še 10 let nazaj si za 1000 evrov na mesec moral trdo delati, biti super intelektualni inovator ali pa ustanoviti zelo tvegano lastno podjetje. Danes pa je vse, kar potrebujete, osebni računalnik ter naročnina na 4G internet in že lahko pričnete služiti prve evre.

Pa poglejmo, kje vse lahko  
zaslužite 
1000€ na mesec:

1. Postani freelancer (Svobodnjaki)

Freelancerstvo označuje delo oziroma storitev, ki jo oseba opravlja za delodajalca ali klienta, pri čemer ta dva nista v odvisnem delovnem razmerju. Freelancerje lahko opredelimo kot visoko usposobljeno podskupino samozaposlenih, ki ponuja specializirane storitve za enega ali več klientov hkrati.

Če imate določena priučena ali šolana znanja, je prav vedno nekje na svetu nekdo, ki tovrstna znanja potrebuje. Svet je z internetom postal manjši. V vsakem trenutku dneva ste dosegljivi nakupu na drugem koncu sveta. In zakaj ne bi te povezave izkoristili za izkoriščanje svojega znanja oziroma izkušenj?

Kakšne so prednosti svobodnjaštva?

 • Fleksibilna organizacija dela – gre za svobodno določanje delovnega urnika in prostora, saj lahko večino dela opravljate praktično kjerkoli.
 • Visoka avtonomija pri delu – delo poteka brez nadzora delodajalca, važen je zgolj produkt dela.
 • Lastna izbira projektov in klientov – freelancerji sami izberete katere projekte in za koga boste delali.
 • Možnost dela brez delovnih izkušenj oziroma ustrezne izobrazbe – kliente zanima predvsem znanje, ki je potrebno za uresničitev njihov projektov, zato izobrazba ali izkušnje niso nujen pogoj, so pa povečini vseeno zaželene, odvisno od področja.
 • Lastno postavljanje cene – pri zaračunavanju cen za storitve freelancerji niste omejeni, zato sami postavljate ceno (urno postavko), za katero želite delati.
In koliko zaslužite kot svobodnjak? 
Toliko, kolikor delate.

Vaša povprečna urna postavka bo nekje med 10 in 40 evri (odvisno od povpraševanja in ponudbe). Če boste delali po 8 ur na dan in 20 dni v tednu, je to med 3000 in 5000 evrov na mesec. Če pa imate to kot dodatni zaslužek za 2 uri na dan in med vikendi, pa lahko zaslužite od 500 do 1500 eur dodatnega denarja.

In kje najti stranke? No, to je pa je eden od najpomembnejših dejavnikov, kajne? Več strank kot imate, več dodatnega zaslužka boste dobili. Predvidevam, da niste strokovnjak v trženju, zato je to kar težji del celotne zgodbe. A na vašo srečo so tu orodja, ki vam zelo olajšajo pridobivanje novih strank.

Eno od takšnih orodji je na primer spletna stran omisli.si. Sistem omogoča, da vanj vpišete svoje veščine in znanje, na podlagi katerih boste že v prvem dnevu dobili povpraševanja. Od vas je odvisno, ali boste na povpraševanje odgovorili. In že imate lahko dodatno delo. To je bilo pa enostavno, kajne?!

2. Spletna trgovina

Živimo v času, ko izdelke ali storitve menjamo za denar svojih kupcev. Več kot generiramo izdelkov ali storitev, več denarja lahko pričakujemo v zameno. In spletna trgovina je v teh časih najhitrejši način, kako brez večjih stroškov delati dodano vrednost na izdelkih ali storitvi. Za primer se osredotočimo na izdelke. Če ste v kakšni niši še izredno strastni, to nišo dobro poznate in vam utrip poskoči vsakič, ko najdete noviteto s tega področja, je to pravi način, da pričnete z delom.

Izpostavljamo:

Določite svojo nišo

To pomeni, da izberete tematiko, ki vam je blizu, saj boste morali najti zanimive artikle, narediti analizo prodaje ter svetovati svojim kupcem.

Izberite izdelke, ki jih boste prodajali

Artikel je zagotovo najpomembnejši člen pri spletni prodaji. Še tako dober marketing bo težko prodal slab in nekvaliteten produkt. Zavajanje in laži so sicer pogoste pri spletni prodaji, a je to tek na kratke proge. Spletni algoritmi in roboti so dandanes tako napredni, da zlahka prepoznajo lažne navedbe, predvsem pa ocenjujejo odzive uporabnikov.

 • Prikaz delovanja artikla naj bo čim bolj enostaven (da bo izdelava oglasa enostavna).
 • Če je le mogoče, naj ima čim manj elektronskih in gibljivih delov, saj se ti velikokrat kvarijo in to prinese k večjim številom reklamacij.
 • Izogibajte se variacijam izdelka, saj boste zaradi tega morali podvajati ali potrajati zalogo istega artikla (recimo: različne velikosti, barve, oblike …).
 • Osredotočite se na ciljno publiko in na to, kako dobro rešuje problem vaš izbrani artikel.

Izberite platformo, ki bo najbolj ustrezala vaši prodaji. Pa poglejmo TOP 4 platform za prodajo:

Shopify

je najbolj enostavna platforma za prodajo artiklov. Postavljeno jo lahko imate že v manj kot 5-ih urah. Cena pa je od 29 evrov na mesec.

Woocomerce

je vtičnik za odprtokodno platformo Worpress. Platforma je za uporabo brezplačna. Za tovrstno platformo potrebujete že nekaj več programerskega znanja, saj je večino zadev potrebno prilagoditi. Dobra stran pa je, da obstaja že ogromno sprogramiranih vtičnikov, ki stanejo od 10 evrov dalje.

Prestashop

je platforma, ki je namenjena prodaji večjega števila artiklov. Njena zmogljivost je tudi do variacij 5000 artiklov. Namenjena pa je zlasti tistim, ki imajo na voljo programerje z znanjem php in html kode.

Wix

je platforma, ki je namenjena začetnikom. Trgovina je vzpostavljena že v nekaj urah. OD Shopifya se razlikuje v tem, da imate tu možnost pisanja blogov ter delanja predstavitvenih strani. (Zamislite si jo kot WOrpress za neprogramerje.) Cena od 4,5 evrov na mesec.

Preučite tekmece

Preden pričnete z oglaševanjem, preučite svoje tekmece. Preko njih se lahko naučite, kaj se dobro prodaja, kako narediti dobre oglase in ujeti ciljno publiko. Dober odziv uporabnikov in veliko “všečkov” še zdaleč ne pomeni, da ima konkurenca monopol in se morate izogibati prodaji tega artikla. Raje vzemite zadevo sebi v plus in si dajte na znanje, da zanimanje za ta produkt obstaja ter zajahajte val dobre prodaje.

Preučite, kakšne vrste nagovorov delujejo najbolje. Ali delujejo bolje slike ali video vsebine?

Nekaj orodji za pregledovanje oglasov:

Izdelajte oglase in pričnite prodajati

Oglasi so, takoj za izbiro produkta, najpomembnejši element. Artikel pripeljejo k vašemu bodočemu kupcu. Artikel dobro predstavite in predstavite lastnosti, ki rešujejo težave uporabniku, ali pa predstavite WOOW efekt.

Uporabljajte čim več videov, z dolžino nekje med 30 in 40 sekundami.

In kakšen je lahko vaš 
zaslužek na spletni strani?

Znesek zaniha glede na to, kako zanimiv je produkt in kakšno imate dodano vrednost. Če prodajate produkt po ceni 19 eur, z nabavno vrednostjo 3 evre in stroški oglaševanja 8 evrov, je vaš zaslužek 8 evrov na izdelek. Če prodate 5 izdelkov na dan, na mesec zaslužite 1200 eur.

3. Dropshipping

Boljši in lažji način prodaje, kot je prodaja z zalogo, je prodaja po sistemu dropshipping. To je prodaja brez zaloge in stroškov odpošiljanja. Za pošiljanje skrbi vaš partner v državi, kjer je izdelek narejen (v večini primerov je to Kitajska). Preko portala alibaba poiščete agenta, ki vam izbere dobavitelja ter izdelke direktno pošilja k vašemu kupcu, ne glede, na kateri lokaciji na svetu se nahaja.

Sliši se sanjsko, kajne? In tudi je!

Agent poskrbi, da bodo naše pošiljke prišle do naročnika. Mi ob pripravi kopice pošiljk.

Vaša naloge je le, da najdete dobre produkte in imate vrhunski marketing. Dropshipping je recept za hiter zaslužek tudi po več kot 10.000 evrov na mesec. Če boste predani sistemu, boste hitro povečali svoj bančni račun. Nekaterim sistem tako dobro deluje, da pustijo svoje redne službe.

Če se zanimate za takšen način prodaje, predlagam, da stopite v stik z Maticem Moharjem, največjim strokovnjakom za Dropshipping, ki je na vašo srečo iz Slovenije in vam bo z veseljem pomagal. Ima nabor agentov in produktov, ki garantirano prodajajo in delajo dobiček. Predstavil vam bo tudi zmagovalni model za oglaševanje. Njegov program sem preizkusil tudi sam – in dokazano: »DELUJE!«

Program lahko kupite tu: https://viralen.si/dropshipping-tecaj 

4. Napišite e-knjigo (E-book)

Tako kot prodaja izdelkov se na spletu vse hitreje širi prodaja intelektualne lastnine. To so e-knjige ali PDF knjižice. Še nedolgo nazaj ste morali za prodajo knjige le to napisati, lektorirati, poiskati založnika, zadostiti njegovim željam, plačati za drago oglaševanje in nato del dobička dati še trgovinam. Torej med pisanjem in prodajo so velik del vašega zaslužka “pojedli” založniki, agenti pa tudi prodajalne.

Temu sedaj ni več tako. Zadevo lahko v lastni režiji prodate preko spleta. In tako zelo enostavno, da se boste spraševali, zakaj tega niste počeli že prej.

Najdite le temo, ki vam je ljuba in o kateri veliko veste. Vaše znanje je osnova. Če boste pisali nekaj, kar ne poznate dobro, bodo bralci to zaslutili in dobili boste slabe ocene.

In koliko je potrebno napisati? Ni odvisna dolžina, odvisna je oportunistična vrednost znanja, ki je v e-knjigi. Če ste super znalec z veliko izkušnjami, boste že na dveh straneh napisali rešitve, ki bodo bralcu prinesle recept za denarno ali osebno bogastvo. Takšen e-book lahko prodate za več tisoč evrov.

A ker verjamem, da nimate skrivnega napoja za zdravje, srečo ali denar, boste morali ovrednotiti svoje znanje. Če bo bralec z vašo vsebino zaslužil dodatni 500 evrov na mesec, lahko z lahkoto prodate e-knjigo za 300 evrov, saj je oportunistična letna vrednost knjige v denarju 6000 evrov (12 x500 evrov). Če pa dajete le smernice, ki niso neposredno vezane na rezultat, pa se poslužujte cen knjig v knjigarni (5–25 evrov).

Če pa nimate posebnih znanj, pa lahko najamete pisca za svojo e-knjigo, grafičnega oblikovalca za oblikovanje naslovnice ali samostojnega strokovnjaka, ki oblikuje e-knjigo za vas, da zmanjšate delo, ki ga morate vložiti. Najbolje je, če se osredotočite na ključne besede na podlagi priljubljenih iskanj na Amazonu. Pogosto uporabljam orodje za ključne besede, ki vam omogoča, da poiščete besede, ki jih ljudje uporabljajo med iskanjem, tako da lahko ustvarite svoj naslov v povezavi z njimi.

In kakšen zaslužek si 
 lahko obetate?

To je pa odvisno od prodaje. Če prodajate izdelek po 19,90 evrov na mesec in od tega vložite 8 evrov v oglaševanje, je vaš donos 11.90 evrov na prodano knjižico. Če prodate 2 na dan, imate dodatnih 714 evrov mesečnega zaslužka.

5. Posnamite svoj spletni tečaj

Še bolj privlačna vsebina od e-knjige so spletni tečaji. Spletni tečaj je e-knjiga v obliki video vsebine. Nekatere osebe so vizualnega tipa, torej rajši gledajo; nekateri pa raje preberejo in analizirajo vsebino (e-knjige).

Pri spletnih izobraževanjih boste sicer več časa porabili za pripravo scenarijev, snemanje vsebin, editiranje ter za vse, kar sodi poleg. A če v nekaj vložimo več časa, se nam mora fizikalno tudi več vrniti. In tudi v tem primeru je tako Video vsebine so, kot sem že omenil, privlačnejše. Imajo daljši življenjski rok ter predvsem večjo percepcijsko vrednost. Zaradi tega lahko postavite višjo ceno in znotraj video vsebin prodate še dodatna izobraževanja (nadaljevalne tečaje).

Spletni tečaji so tudi odlična odskočna deska za nadgradnjo kupca v dražje pakete – v 1 : 1 srečanja ali letna mentoriranja.

 

In kakšen zaslužek si 
 lahko obetate?

Svoj tečaj lahko prodajate na Udemyju ali, če že imate svoje občinstvo, na svoji spletni strani. Nekateri podjetniki s spletnimi tečaji zaslužijo tudi do 4000 evrov na mesec.

6. Prodaj svoje stvari in zasluži

Ko nujno potrebujete dodatni denar, je včasih edina možnost prodati svoje stvari. Če ste brezposelni in se trudite najti službo, je prodaja svojega premoženja odličen način za hiter zaslužek. Denar lahko zaslužite na spletu ali pa se odpravite v zastavljalnico. Ne pozabite na stroške pošiljanja, povezane s spletno prodajo. Ne pozabite dodatno zaračunati kupcu, če izdelke pošiljate mednarodno.

Izpostavljamo:

Ko razmišljate o tem, kako hitro zaslužiti denar, se osredotočite na vredne predmete, kot so prenosni računalniki, televizorji, telefoni, pohištvo, dizajnerske torbice ali oblačila. Poskusite prodati iste izdelke na več platformah. Na primer: lahko poskusite prodati svoj izdelek v skupinah na Facebooku in Instagramu, Bolhi ali E-bayu. Če svoje stvari prodajate povsod, obstaja možnost, da jih zagotovo nekdo najde.

Pomembno je tudi, da posnamete čudovite fotografije in jih uredite. Slika namreč pove 1000 besed, zato se potrudite, da imate dobro osvetlitev, lepo ozadje, pravo kompozicijo. Priporočljivo pa je tudi, da posnamete predstavitveni video.

Ko ugotovite, kaj boste prodajali na spletu, izdelajte svojo spletno trgovino in se tako vrnite na prvo točko v tem zapisu 🙂 . Dokazali ste, da imate vse, kar je potrebno, da postanete spletni trgovec. Torej, zdaj lahko začnete služiti denar od doma.

In koliko lahko zaslužite v tem primeru? 
Najprej poglejte, kaj vse imate doma.

Rabljene knjige se prodajajo po 10 evrov, vaze, podstavki, krožniki od 5–30 evrov, pohištvo med 20 in 100 evri. Moderna pa tudi retro oblačila lahko prodate po 10 evrona kos.

In če najdete doma 20 prebranih knjig, 10 rabljenih majčk, 2 torbici, stari set krožnikov, lahko zaslužite do 450 evrov samo s prodajo “krame”. Pri vas je nek artikel nabiralec prahu, pri nekom je koristna in uporabna stvar, za katero je pripravljen plačati.

7. Investirajte v delnice ali kriptovalute

Dobro poznamo rek DENAR USTVARJA DENAR. Če imate privarčevanih nekaj tisoč evrov, jih lahko oplemenitite na delniških ali kripto trgih. Večja kot bo donosnost, večje je tveganje. A zaradi tega tudi večja nagrada.

Pri tej vrsti dodatnega zaslužka se vam denar plemeniti dobesedno med vašim spanjem. Obresti prinašajo dodatne zaslužke na vaš varčevalni račun.

Zaslužite lahko od nekaj evrov pa vse do vrtoglavih 100.000 evrov. Več o finančnem vlaganju najdete TU

8. Sodelujte v raziskavah na trgih

Verjeli ali ne, a nekatera podjetja so vam pripravljena plačati za vaša mnenja, da bi izboljšali svoje izdelke, povečali prodajo in razširili svoj tržni delež.

.

Podatki, pridobljeni, ko izpolnite anketo, preizkusite izdelek ali sodelujete v fokusnih skupinah, so vredni veliko in podjetja vam bodo povrnila čas, ki ga porabite za zagotavljanje koristnih informacij.

Ena izmed platform, ki plačuje za ocene izdelkov ali storitev, je https://www.swagbucks.com/.

Koliko si lahko 
obetate?

Koliko boste plačani v celoti, je odvisno od števila anket, ki jih izpolnite ter od časa, ki je potreben za izpolnitev ankete. Vse spletne ankete za denar imajo različna izplačila, nekatere ponujajo tudi do 50 eur.

Viri:

 • https://sl.wikipedia.org/wiki/Freelancerstvo 
 • https://www.swagbucks.com/g/paid-surveys?lang=sl 
 • https://www.oberlo.com/blog/how-to-make-money-online
 • https://www.savvynewcanadians.com/how-to-make-1000-dollars-fast/
 • https://www.shopify.com/blog/make-money-online
Izpostavljamo: