Kako je pandemija na novo zarisala mejo med delom in osebnim življenjem?

Pandemija je globoko posegla v naša življenja. Ne samo s številnimi preventivnimi ukrepi za njeno zajezitev, ampak se je močno spremenil tudi način dela, kje delamo in kako delamo, spreminja pa se tudi naš odnos do dela.

Jasnejša opredelitev fleksibilnega dela

Delo od doma, hibridno delo, delo na daljavo, 4-dnevni delovni teden – vse to so izrazi, s katerimi označujemo fleksibilno delo, vendar ne pomenijo iste stvari. Vsem pa je skupna lastnost ta, da fleksibilno delo zaposlenim daje možnost načrtovanja svojega delovnika, s tem pa imajo tudi več prostega časa.

Zaradi vse bolj pogostega dela od doma je postalo ohranjanje ravnovesja med osebnim in poklicnim življenjem veliko bolj preprosto. Izkazalo se je, da takšen fleksibilen način dela ponuja ogromno novih priložnosti. Predvsem je postalo jasno, da je bilo staro ravnovesje med poklicnim in osebnim življenjem ena velika laž. V njem ni bilo nobenega prostora za osebno življenje, ampak je bilo vse delo.

Pandemija je spremenila pogled na delo

Pandemija nas je pripeljala do tega, da smo popolnoma spremenili pogled na delo. Kaj želimo delati, kje želimo delati, pri čem dejansko uživamo in kako komuniciramo s sodelavci, doživlja pravo preobrazbo. Ljudje so spoznali, kako pomembno je slediti svojim lastnim željam, in jih pogosto postavljajo pred denarne spodbude.

Mnogi niso več pripravljeni delati po več kot 40 ur na teden za podjetje, za katerega jim ni mar. Prav tako pa mnogi delavci na trgu dela množično opuščajo nizko plačana dela. Kadar delodajalci svojim delavcem ne želijo ponuditi dovolj fleksibilnosti dela na daljavo ali plače, ki si jo zaslužijo, delavci enostavno odidejo drugam. Upravljanje časa in delo od 9.00 do 17.00 je zastarelo. Zato morajo podjetja nujno razmišljati v smeri večje fleksibilnosti.

Izpostavljamo:
delo od doma

Sodelavci niso družina in ne bi smeli biti

Delo na daljavo na nek način povzroča izolacijo, zato obstaja resna nevarnost, da postanejo naši družinski člani naši sodelavci. Vendar pa delo ne more in ne sme zadovoljiti vseh naših socialnih in čustvenih potreb.

Generacija podjetij, ki delujejo na daljavo, mora svojim delavcem ponuditi dovolj fleksibilnosti in ravnovesja med osebnim življenjem in delom. Če imajo delavci več časa za družino, prijatelje in svoje hobije, so tudi srečnejši v svojem življenju in na ta način bolj produktivni pri opravljanju svojih nalog.

Prilagodljivost, izbira in svoboda postajajo vse bolj cenjene vrednote

Zaradi pandemije smo prišli do spoznanja, da je ravnovesje med delom in osebnim življenjem čisto mogoče. Oboje lahko imamo, če postavimo na prvo mesto naše osebno življenje in svoje delo na drugo mesto.

Revolucija ravnovesja med osebnim življenjem in delom je že v teku in temu primerno se bodo morala prilagoditi tudi podjetja. Hkrati pa je to odlična priložnost, da damo zopet prednost tistim stvarem, ki nam resnično veliko pomenijo.

VIRI:

  1. https://www.entrepreneur.com/article/397279
  2. https://www.forbes.com/sites/ericaarielfox/2021/10/19/worklife-balance-is-over-the-lifework-revolution-is-here/?sh=19f3ddb88db4
  3. https://www.thehrdirector.com/features/health-and-wellbeing/what-does-a-post-covid-work-life-balance-look-like/
Izpostavljamo:

Recommended Posts