Denar ustvarja denar

“Še dobro, da sem pred 25-timi leti vložil 200 evrov – sedaj imam na računu vrtoglavih 400.000 evrov.” … kako sem prišel do tega izračuna, v nadaljevanju članka.

Ste že slišali kdaj za termin denar ustvarja denar? Ne glede na to, je to recept, ki ga uporabljajo bogati ljudje. Če želite izvedeti še več o tem, vabljeni k branju članka.

Verjamem, da ste v svojem življenju pridni in marljivi. Dejstvo pa je, da zgolj delati in se izobraževati še ni dovolj, da pridete do bogastva. V 90 % bom zadel, če rečem, da že celo življenje delate, a vseeno se še vedno preživljate iz dneva v dan. Vreča s prihranki je dokaj majhna in ne zadostuje za kak večji izredni dogodek (popravilo strehe na hiši, pokvarjen avto, samoplačniško bolnišnično zdravljenje …).

In čisto razumljivo je tako. 
Zakaj? 
Ker vas tega nihče ni naučil.

V šoli nas učijo, kako priti do uspešne kariere, kako iz sebe narediti čim več, da bi svoje znanje in veščine prelevili v denar. Ampak počakajte … Kaj pa potem, ko imate denar? Kdo vas uči, kako z njim ravnati? Nihče!

To je približno tako, kot da bi vas v avto šoli učili, kako pravilno kupiti avto, izpit za vožnjo pa bi bil izbirna vsebina. Si predstavljate kaos na cesti? Ta kaos je enak kaosu, ko vi ravnate z denarjem.

Izpostavljamo:

Petega v mesecu ga imate, petindvajsetega pa ne več. Vse, kar znate z denarjem, je varčevati za 5 stvari:

Kje pa je vlaganje, plemenitenje, nadzorovana poraba in vsi ostali aspekti preudarnega ravnanja z denarjem?

In da temu ne bo več tako, poglejmo, kako lahko v petih minutah postanete denarno pismeni. Da pridemo do tega, poglejmo še enkrat tezo Denar ustvarja denar. Kako “zaposliti” denar, da vam prinaša novo obilje?

Vlagate lahko v sklade, žlahtne kovine, delnice ali kriptovalute

Povprečna donosnost skladov v 10-letnem povprečju je 12 %. Pri izračunu donosa se upošteva obrestno obrestni račun. Torej, glavnici, ki jo vložite, se prišteje višina obresti prejšnjega meseca in na celotni seštevek se nato zopet doda % donosa.

Primer izračuna:

  1. V začetku vložite v sklad 5000 evrov.
  2.  Vsak mesec dodatno vložite 200 evrov.
  3. Vlagate 25 let.

_______________________________________

  1. V 25-tih letih ste tako vložili 65.000 evrov.
  2. Privarčevali ste 474.711,66 evrov.
  3. Vaš donos je neverjetnih: 409.711,66 evrov.

Ste videli? Ko ste na mesec “zaposlili” le 200 evrov, ste v 25-tih letih zaslužili vrtoglavih 400.000 evrov. Da! Skoraj pol milijona!

Vlaganje v kriptovalute

Kdo jih ne pozna? Prvi in najbolj znani je bitcoin, ki je luč sveta ugledal leta 2009.Takrat ste za pičlih 0,10 EUR dobili 1 bitcoin. Danes (oktober 2021) pa je 1 bitcoin vreden 54.000 evrov. Si predstavljate, da bi leta 2009 v Bitcoin vložili pičlih 100 evrov. No, danes bi imeli 1000 bitcoinov, kar pomeni 54 milijonov evrov.

Vendar pa ni vedno vse tako lepo, kot se sliši. Večji, kot so donosi, bolj so vlaganja rizična. V kriptovalutah nimate zagotovljene glavnice. Lahko tudi vse izgubite. Zato se je dobro pozanimati, kam in koliko vlagate. Vlagajte v stabilne kriptovalute, ki že dlje časa počasi rastejo. Donosi bodo manjši, a bolj sigurni.

Nekaj primerov donosov kriptovalut v zadnjih 5-tih letih.

Izpostavljamo:

Če bi vložili 100 USD 1. 1. 2019, bi do 26. 10. 2021 zaslužili:

KRIPTOVALUTA
DONOSNOST
TRENUTNI KAPITAL
BITCOIN
1.464,13 %
1.564,13 USD
ETHERIUM
2.970,57 %
3.070,57 USD
RIPPLE
219,86 %
319.86 USD
CORDANO
5.125,85 %
5.225,85 USD

Vlaganje v žlahtne kovine, kot sta zlato ali srebro

Naložba v zlato pomeni varno, predvidljivo in stabilno naložbo. Vrednost zlata je regulirana, zato večjih zaslužkov ali izgub ne bomo deležni; bomo pa varni pred inflacijo. Vrednost denarja je ob inflaciji, ki jo beležimo, sedaj vsak dan manjša. Zlato ne glede na inflacijo ohranja vrednost. Glede na položaj, v katerem smo, ko je primanjkljaj kovin velik, lahko verjetno pričakujemo tudi rast vrednosti.

Poleg tega ste z varčevanjem v naložbenem zlatu oproščeni plačila davka na dobiček kot tudi plačila davka na dodano vrednost in kapitalskega dobička.

Srebro pa je podobno kot zlato, le da lahko pričakujete večja nihanja; je pa je žal obdavčeno. V kolikor kupite fizično obliko, boste plačali 22 % DDV. Če ga kupite na podjetje, lahko davek odvajate.

Kako pravilno razdeliti ves denar, ki ga imate?

Sedaj je malo bolj jasna obrazložitev teze Denar ustvarja denar. Denar vložite v sklad, kriptovalute ali kovine, kjer se lepo množi, medtem ko vi na primer sedite in gledate TV. Vsekakor je možnost, da pride do izgub, zato je nujna razpršitev med zgoraj naštete.

In kako ravnati s svojim denarjem? V nadaljevanju je razdeljen vaš celotni prihodek glede na različne postavke.

ZADEVA
ODSTOTEK
OPIS
Finančna svoboda
10 %
Finančna svoboda pomeni, da imate na svojem računu toliko denarja, da lahko z njim preživite 12 mesecev brez prihodka.
Igra + Zabava
10 %
Ta denar nujno porabite vsak mesec. S tem svojim možganom daste vedeti, da so za pridno delo dobili nagrado. Če si nikoli nič ne privoščite, zakaj je potem vredno delati? Naši možgani, tudi podzavest, ki je ne moremo obvladovati, delujejo podobno kot učenje kužka: Zakaj bi se usedel in dal tačko, če pa nikoli ne dobi nagrade/pohvale?
Dolgoročni prihranki
10 %
To so sredstva za nakup hiše, varčevanje za novo podjetje …
Izobraževanje
10 %
Knjige, šola, online izobraževanja, mentoriranje …
Osnovne potrebe
50 %
Hrana, bencin, stroški …
Dobrodelni nameni
10 %
Dajte, kar imate, in Bog vas bo tako bogato obdaroval, da ne boste vsega mogli niti sprejeti. S takšno mero, s kakršno dajete, boste dobili povrnjeno.” (Luka 6:38 ZNZ)

Kot vidimo, se vlaga 10 % vašega prihodka. In kako vložiti ta prihodek? Kam in kako vlagamo, poimenujemo z besedo portfelj. Portfelj SSKJ obrazloži takole: skupek vrednostnih papirjev v lasti določene pravne ali fizične osebe.

Finančniki vam bodo svetovali sledeči portfelj (odstotki se seveda gibljejo glede na to, koga vprašamo in v kakšnem času živimo). Poglejmo si neko optimalno razdrobitev:

Izognite pa se sledečim

Ne hranite denarja doma ali na banki, saj vam inflacija zniža vrednost privarčevanega tudi do 2 % na leto. Tako je: medtem ko imate denar v nogavici, se njegova vrednost izgublja.

Primer:

V letu 2021 na račun položite 10.000 evrov. V letu 2026 bo ta znesek vreden 11.593 evrov. Upoštevana je stopnja inflacije 3 % (vir SURS za leto 2021).
To pomeni, da ste izgubili 1.593 evrov, samo s tem, da je vaš denar na banki. Si tega res želite?

Ne zapravljajte denarja za stvari, ki vam prinašajo dodatne obveznosti; to je na primer avtomobil, čoln, vikend … Luksuz si privoščite z dobičkom od vloženega. Drugače boste ves čas živeli iz rok v usta in nikoli ne boste imeli priložnost biti bogat. Bogati vlagajo in ne zapravljajo.

Kako pa si privoščiti luksuz?

Kot omenjeno: od zaslužka z vlaganji: Če 1000 enot vložite v kriptovalute in če so te v roku 6 mesecev vredne 1800 enot, lahko 800 enot porabite za luksuz. To sovpada tudi z zgornjo tabelo, kjer je prikazan razpored denarnih sredstev.

Pretirano se ne obremenite s krediti ali lizingi. To poleg tega, da vam prinaša psihično breme, prinaša še velike denarne izgube zaradi obrestnih mer. To ne drži, kadar vzamete kredit za osnovna sredstva, ki prinašajo dodano vrednost.

Primer:

Nakup novega stroja, s katerim boste povečali/odprli podjetje in delali dobiček, ki bo večji od obrestne mere.

S krediti ali lizingi za osebne zadeve pa kupujemo tisto, kar si ne moremo privoščiti v danem momentu in pustimo, da nas kreditodajalec finančno “kaznuje” vsak mesec z obrestno mero.

.

Predlagam vam branje najstarejše biblije o pravilnem ravnanju z denarjem: Najbogatejši človek v Babilonu (The Richest Man in Babylon), George Samuel Clason. To je knjiga iz leta 1926, ki daje finančne nasvete z zbirko prispodob, postavljeno pred 4.000 leti v starodavnem Babilonu. Velja za zlata pravila, kako biti denarno bogat.

Omejitev odgovornosti

Ta članek ne predstavlja storitve investicijskega ali denarnega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti predstavlja večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Vsebina članka ne predstavlja priporočil za investiranje in ravnanje z denarjem, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju bralca o ravnanju z denarjem. V kolikor niste profesionalno podkovani, vam ne priporočam izvajanje investiranja brez strokovne pomoči ali svetovalca.

Izpostavljamo: