AI orodja za pripravo objav na socialnih omrežjih

Umetna inteligenca (AI) postaja nepogrešljivo orodje za ustvarjanje privlačnih in učinkovitih objav na socialnih omrežjih. S široko paleto AI orodij lahko avtomatiziramo in optimiziramo procese, ki nam pomagajo pritegniti pozornost sledilcev in ustvariti izjemne vsebine. V tem članku bomo predstavili nekaj AI orodij, s katerimi si pomagamo v naši oglaševalski agenciji.

Umetna inteligenca sedi pred ekranom in pripravlja objave za socialna omrežja.

1. AI za avtomatsko pripravo podnapisov v slovenščini 

Podnapisi v video-vsebinah objavljenih na socialnih omrežjih so postali praktično obvezni. Razlogov za to je več. 

 • S podnapisi dosežemo tudi tist delež uporabnikov, ki imajo v trenutku ogleda našega reela izklopljen zvok. Sicer bi ti uporabniki naš video preskočili, saj ne bi vedeli, o čem govori. S podnapisi dosežemo tudi njih in jim podamo informacije predstavljene v posnetku. 
 • Podnapisi čisto na začetku videa zgrabijo našo pozornost bolj, kot tisti, ki podnapisov nimajo. V reelih informacije podamo preko zvoka. S tem, ko dodamo še podnapise pa ob sluhu aktiviramo še vid. Tako naše informacije do gledalcev potujejo po večih kanalih in pozornost je večja, možnost, da bomo podrsali naprej pa manjša.
 • Prednost podnapisov je tudi v tem, da lažje razumemo vsebino video-posnetkov. Naši možgani s podnapisi lažje in hitreje perseptirajo informacije. Hkrati se izognemo nejasnostim, ki lahko nastanejo ob slabših posnetkih, šumih, naglasih itd. Nam pa je seveda pomembno, da so stvari, ki jih v reelih predstavljamo karseda dobro razumljene in sprejete.

Ročno pisanje podnapisov je zelo zamudno. Hrati pa je problematično tudi zato, ker podnapisi niso avtomatsko sinhronizirani z našim govorom. To vodi v prehitevanje ali zamujanje podnapisov, v primerjavi z našim govorom. 

Aplikacij, ki same dodajajo podnapise, je veliko, a nimajo vse možnosti generiranja slovenskih podnapisov. Tukaj sta dve orodji, ki generirata podnapise tudi v slovenkem jeziku. 

CAPTIONS in VEED.IO sta aplikaciji, ki vi video samostojno dodata podnapise v slovenščini. S svojo napredno tehnologijo prepoznavanja govora lahko hitro in natančno ustvarita podnapise. CAPTIONS 95 % vseh besed zadane v prvo, ostale besede ročno popravite. VEED.IO je zaenkrat malo zadaj, v prvo zadane približno 75 % besed.

Izpostavljamo:

Obe aplikaciji imata možnost vizualnega oblikovanja podnapisov po vaših željah. Aplikacija VEED.IO je celostni urejevalnik video-vsebin.


POVEZAVA NA APLIKACIJO CAPTIONS

POVEZAVA NA APLIKACIJO VEED.IO


2. Avtomatsko oblikovanje slik glede na vnešen besedilni opis:

DALL-E in MAGIC MEDIA sta AI orodji, ki omogočata avtomatsko generiranje vizualnih vsebin glede na besedilni opis. S tem lahko hitro in enostavno ustvarite privlačne in relevantne slike, ki pritegnejo pozornost vaših sledilcev. Z njuno pomočjo lahko ustvarite vizualno privlačne objave, ne da bi potrebovali oblikovalske spretnosti.

Kako se lotiti?

Obe aplikaciji najdete v Canvi (v levem meniju poiščite ikono “aplikacije”). DALL-E pa lahko dodate tudi AI orodju CHAT GPT. Poiščite ga v knjižnici vtičnikov.

Ko najdete aplikaciji, v okvirček, ki je predviden za besedilo, vpišite, kaj želite videti na kreativi. Aplikaciji bosta samostojno generirali slike po vaših navodilih.

3. Iskanje idej in oblikovanje besedil

CHAT GPR je AI orodje, specializirano za iskanje idej in oblikovanje besedil za objave na socialnih omrežjih. Z njegovo pomočjo lahko hitro najdete ustrezne vsebine in ustvarite privlačne besedilne objave, ki pritegnejo pozornost vaše ciljne publike.

CHAT GPT deluje na principu pogovora. Predstavljajte  si, da na drugi strani ekrana sedi oseba, ki ima vso znanje sveta. Do njega pa lahko pridete le z pravimi vprašanji. 

Zato pozor:

Izpostavljamo:

 • Povejte CHAT GPT-ju, kot kdo naj vam poda odgovore  (strokovnjak za digitalni marketing, ekspert za finance, uveljavljen športni trener …). Vedeti mora na kakšnem nivoju potrebujete besedila in ideje. 
 • Povejte mu, koga nagovarjate. Kdo so vaši sledilci in kakšno je njihovo znanje. Opozorite CHAT GPT, da mora biti razumljiv določeni stopnji zavedanja in znanja o temi, o kateri pišete.
 • NUJNO: Zmeraj ga preverjajte. CHAT GPT ne zna reči, da nekaj ne zna. Zato pazite, da vas ne bo nalagal. 
Iskanje idej s CHAT GPT-jem. Na sliki je fant s tablico v roki in ekranom, na katerem je CHAT GPT. Okoli fanta so prepletena sporočila, ki si jih izmenjujeta.

Predebatirajte z njim, kakšne objave bi lahko pripravili za svoje sledilce. Naj vam pomaga s kreativnimi idejami. Niti ni nujno, da vam bo končne ideje dal on – nam se največkrat porodijo ob tem, ko nam CHAT daje najslabše predloge. Takrat si mislimo: “ah, tega že ne” in hkrati ugotoviti, v katero smer pa bi želeli iti. Zato debatirajte s CHAT-om, kot da je vaš prijatelj. In tako boste kreativno razvijali ideje, ki bodo v resnici vaše. 

Kar se tiče pisanja besedil: 

Povejte, s kakšnim tonom, v kakšnem slogu in za kakšni namen naj napiše besedilo. Potem pa mu podajte čim več informacij o vsebini samega besedila. 

.

CHAT GPT ni strokovnjak za slovnico, zato mu kar v naprej povejte, da naj piše v knjižni slovenščini. Pazite tudi, ker naslove piše na način, da je vsaka beseda v naslovu zapisana z veliko začetnico. To je treba vedno popraviti. 

Do te in drugih napak pride, ker velikokrat CHAT GPT prevaja besedila direktno iz angleščine. Zato bodite pozorni tudi na vrstni red besed in tujke, ki jih lahko nadomestite z domačimi besedami. 

KAKO UPORABLJATI UMETNO INTELIGENCO

 1. Zagotovimo čim več informacij
 • O našem profilu: AI potrebuje vpogled v to, kdo smo kot podjetje, kakšne storitve ali izdelke ponujamo in kakšen je naš edinstveni položaj na trgu. To ji pomaga ustvariti prilagojene strategije za naše ciljno občinstvo.
 • O naših sledilcih: Poznavanje naše ciljne publike je ključnega pomena za uspeh na socialnih omrežjih. AI lahko analizira demografske podatke, vedenjske vzorce in preference naših sledilcev ter nam pomaga ustvariti vsebine, ki bodo pritegnile njihovo pozornost.
 • O tonu komunikacije: Vsako podjetje ima svoj edinstven ton komunikacije, ki ga uporablja pri interakciji s strankami. AI lahko prilagodi svoje sporočila in odzive, da se ujemajo s tem tonom, kar prispeva k bolj avtentični in konsistentni blagovni znamki.
 • O naših vrednotah, viziji in posebnostih: AI potrebuje vpogled v naše vrednote, vizijo in posebnosti, da lahko ustvari vsebine, ki odražajo našo identiteto in poslanstvo. To pripomore k gradnji močne in prepričljive blagovne znamke ter vzpostavitvi trajnih odnosov s strankami.
Sodelovanje med umetno inteligenco in človekom je na fotografiji prikazano z rokovanjem človeške in robotske roke.
 1. Dodajmo svoj karakter

Kljub temu, da je UI izjemno zmogljivo orodje, pa je potrebna tudi naša kreativnost in človeški dotik, da ustvarimo izjemne in privlačne vsebine. UI lahko pomaga pri avtomatizaciji procesov, analizi podatkov in generiranju idej, vendar pa je končna odločitev vedno v naših rokah. Z dodajanjem svojega edinstvenega karakterja v vsebine lahko ustvarimo povezavo s svojimi sledilci in izstopimo iz množice.

 1. Preverimo pravilnost informacij

Pomembno je razumeti, da umetna inteligenca ne more vedno prepoznati svojih omejitev in včasih lahko poda napačne ali nezanesljive informacije. Prav tako si lahko umetna inteligenca pri obdelavi podatkov ustvari lastne zaključke ali izpelje neresnične podatke, kar lahko vodi do napačnih interpretacij ali odločitev. Zato je ključno, da se zavedamo omejitev umetne inteligence in da vedno kritično ocenimo informacije, ki jih dobimo od nje, ter jih po potrebi preverimo s pomočjo drugih virov ali strokovnjakov.

Izpostavljamo: